Genom corona ökar övertagandet av robotar på arbetsmarknaden. En stor undersökning av 300 globala företag visar att många nu påskyndar övergången, mitt under pandemin.

annons
annons

Att många redan blivit av med jobbet är ingen nyhet. Du kommer den dubbla käftsmällen. Allt eftersom pandemin fortsätter kommer viruset leda till att 85 miljoner jobb tas över av robotar inom medel- och stora företag – under den närmaste femårsperioden. Det rapporterar Reuters, enligt en undersökning gjord av World Economic Forum.

Det är 300 företag som är med i undersökningen, där företagsledare säger att de vill satsa på nya teknologier och robotar.

Vill du behålla jobbet? Du måste du, enligt studien, inom de närmaste fem åren lära dig nya saker inom företaget. 2025 kommer företagen att i allt större utsträckning dela upp arbetsuppgifterna mellan anställda och robotar.

“Covid-19 har påskyndat framtidens arbeten,” sa WEF-chefen Saadia Zahidi, i ett uttalande.

Är du orolig att bli av med jobbet? Lugn. Det finns en god nyhet mitt bland Terminator-framtiden. Miljontals jobb kommer skapas inom områden som vården och tekniska industrier, till exempel AI. Så att jobba med robotar är alltså framtidens jobb.

ANNONS
ANNONS

Omkring 43 procent av de tillfrågade företagen tänkte minska sin personalstyrka på grund av utökad teknik, 41 procent ville utöka sin användning av entreprenörer, och 34 procent planerade att utöka sin personalstyrka – på grund av integration av ny teknik.