Nu lämnar allt fler Arbetsförmedlingen för jobb men de som saknar utbildning har ett svårare utgångsläge. 

ANNONS

942 personer blev varslade mellan 28 september och 4 oktober. Totalt har 103 096 personer blivit varslade sedan början av mars. Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

12 790 personer skrev in sig som arbetssökande den gångna veckan, det är fler jämfört med föregående vecka. Samtidigt är det något fler som lämnar Arbetsförmedlingen för arbete och utbildning. Det innebär att arbetslösheten ligger kvar på 9 procent.

Slår hårt mot de som är nya på arbetsmarknaden

Krisen har slagit hårt mot de som är nya på arbetsmarknaden, många av dessa är unga och utrikes födda. Flera av de branscher som är hårdast drabbad av krisen är även de branscher där många som är nya på arbetsmarknaden får sitt första jobb.

”När efterfrågan på arbetskraft går upp igen är det i första hand personer med kort arbetslöshetstid, tidigare arbetslivserfarenhet och gymnasieutbildning som först lämnar arbetslösheten”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

En gymnasieutbildning är det som är viktigast för en varaktig etablering på arbetsmarknaden. 43 procent av de som är utrikes födda och inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen saknar en gymnasieutbildning. Motsvarande siffra bland inrikes födda är 18 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs hela pressmeddelandet här.

Läs mer: Konkurserna minskar men här är branscherna som har det tufft [Dagens PS]