Dagens PS

Tiktok-ägaren Bytedance upplöser investeringar

Bytedance
Bytedance som äger appen Tiktok skalar ner sina nya investeringar (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 jan. 2022Publicerad: 20 jan. 2022

Tiktok-ägaren Bytedance upplöser sin investeringsavdelning, uppgav bolaget på onsdagen. Beslutet kommer samtidigt som de kinesiska myndigheterna går allt hårdare åt landets företag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bytedance har beslutat att man vill “stärka verksamhetens fokus, minska investeringar med låg koppling till huvudverksamheten och sprida anställda från den strategiska investeringsavdelningen till olika branscher”, enligt en  talesperson för bolaget, skriver CNBC.

Bytedance upplöser investeringar

Enligt Bytedance kommer förflyttandet av investeringarna stärka banden inom bolaget i stort – som fokuserar på sex affärsenheter från spel till företagsprogramvara.

Bytedance räknas som en av världens största startups med en värdering på 140 miljarder dollar, som än så länge inte har noterats. Börsplanerna har lagts på is på obestämd framtid efter att den kinesiska regeringen sagt åt företaget att fokusera på datasäkerhet i stället, enligt källor till Wall Street Journal. 

De kinesiska teknikjättarna har fortsatt sitt segertåg med nya investeringar och förvärv, där bolag som Alibaba och Tencent har köpt upp mindre aktörer både hemma och utomlands.

Myndigheterna går hårt åt

Bytedance påbörjade den banan med att köpa upp ett par bolag som Pico och Moonton, men med Pekings hårdföra politik och nya regler gentemot Kinas teknikföretag ser nya framtidsplaner ut att skrotas. Ett antal teknikjättar har redan bötfällts för att de inte har rapportaret in gamla affärer.

Kinesiska myndigheter har slagit ned hårt på landets techsektor med stränga åtgärder för att förhindra monopol samt nya regler för datainsamling och cybersäkerhet. Peking vill också se hårdare krav vid börsnoteringar utomlands, och att det kommer krävas en granskning från kinesiska myndigheter före en börsnotering för att säkerställa att det inte äventyrar nationell säkerhet.

ANNONS

Det syns redan tecken på att de kinesiska bolagen säljer av sina innehav, där till exempel Tencent avsevärt minskade sitt innehav i e-handelsjätten JD.com och samtidigt sålde av aktier i Singapore-baserade företaget SEA.

Läs även: Tiktok störst – petar Google från tronen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS