”Malmös problem är Sveriges”, skriver Dagens Industri i en kommentar om våldsspiralen.

ANNONS

Gängkriminaliteten i Malmö med 340.000 invånare berör hela landet, skriver Henrik Mitenlman i Dagens Industri (obs, inloggning krävs) och konstaterar att 20 procent av befolkningen i Sveriges tredje största stad är bidragsberoende och underskottet, då skatteintäkterna inte räcker till, finansieras med statsbidrag.

Samtidigt som Malmö kantas av explosioner, skjutningar och mord går förövarna oftast fria i det som av en del beskrivs som ”en krigszon”.

Malmö har en 14-procentig arbetslöshet, vilket är dubbelt så mycket som Sverigesnittet, enligt Mitelman som menar att det går pipsvängen med Malmö om inget görs.

För samtidigt lämnar talangerna den tungt kriminellt belastade staden, som rankas i botten i näringslivsmätningar, framgår det.

”Nu tävlar politikerna om att uppröras över utvecklingen, men det som krävs är en haverikommission och en politisk vilja att faktiskt göra något åt både våldet och den ekonomiska katastrofen”, anser Di:s skribent och slår fast att det är stockholmare som ”försörjer Malmö”.

Frågan är hur länge till man accepterar det, menar han.

Oavsett har Sverige inte råd att ”Malmö fallerar”, betonar Henrik Mitelman och efterlyser ett konkret ansvarstagande.

ANNONS
ANNONS

I dag ”faller ansvaret mellan stolarna” för det som händer i Malmö, framhåller Mitelman.

Han befarar att den tragiska utvecklingen fortsätter eftersom ”ingen vågar göra något radikalt”.