Svenska hotell stod pall för trycket med återinförda restriktioner i december, visar ny statistik som Stockholms handelskammare analyserat.

ANNONS

”Givet situationen är det ganska bra siffror, men man kan inte sticka under stol med att branschen plågats hårt under lång tid och sannolikt har ytterligare någon väldigt utmanande månad framför sig”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande på lördagen.

Han konstaterar samtidigt att det är ”en bräcklig sektor” och att oron både är stor ”välgrundad” över den ökade smittspridningen och återinförda restriktioner.

Inte långt från 2019 års intäkter

Totalt drog svenska hotell trots återinförda restriktioner in 1 197 miljoner kronor i logiintäkter i december, enligt siffrorna som Benchmarking Alliance tagit fram åt handelskammaren.

Det ska jämföras med endast 398 miljoner kronor i december 2020 och 1 318 miljoner i december 2019.

Hotellen i Stockholm tog sammantaget in 431 miljoner kronor på logi, jämfört med 548 miljoner kronor i december 2019.

260-procentig uppryckning

Jämfört med december 2020, då siffrorna stannade på 120 miljoner kronor, är det en förbättring med hela 260 procent och endast 21,3 procent lägre än i december 2019, det vill säga före pandemiutbrottet.

Motsvarande siffror för Sverige som helhet är -9,2 procent och för Sverige exklusive Stockholm stannar siffran på -0,5 procent.

ANNONS
ANNONS

”Vaccineringen förefaller ha effekt och då bör det politiskt finnas en beredskap att se över restriktionerna när kurvorna planar ut eller vänder nedåt”, säger Stefan Westerberg.

Läs mer: Svenska hotell nästan helt tillbaka i matchen [Dagens PS]

Läs även: Hotell får inte väntat coronastöd [Dagens PS]