Småföretag i Stockholm men även i Skåne är sämst i landet på avsättningar till tjänstepension till anställda, enligt ny rapport.

ANNONS

Det är nedbruten data som Länsförsäkringar redovisar som visar detta.

Småföretag i både Stockholm och Skåne är sämst på tjänstepension bland alla län i landet, enligt kartläggningen.

Mer än hälften av arbetsgivarna bakom småföretagen i Stockholms län gör inga avsättningar till varken sig själva eller de anställda.

I Skåne län gör 45 procent småföretagen inga tjänstepensionsavsättningar.

Fler nya bolag en förklaring

”I Stockholm startas fler bolag än som sätter av till tjänstepension vilket delvis förklarar den låga siffran. Och allt färre enskilda firmor gör avsättningar vilket också kan förklara den nedåtgående trenden”.

ANNONS
ANNONS

Det säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i pressmeddelandet.

Hon konstaterar att många tar sin pension för givet men varnar för konsekvenserna av det.

”Företagare som inte skaffar tjänstepensionslösning får mycket lägre pension än den genomsnittlige löntagaren vilket på sikt kan bli både ett samhällsproblem som en ekonomisk utmaning för de som inte haft tjänstepension under sitt arbetsliv”.

54 000 mindre företag utan sparandet

I Stockholms län uppges drygt 54 000 små företag sakna sparande i tjänstepension, av totalt cirka 107 företag med upp till 20 anställda.

I Skåne och Västra Götaland handlar det om cirka 20 000 företag per region i samma storleksklass av totalt 99 160 företag.

ANNONS
ANNONS

Den underliggande statistiken från Länsförsäkringar baseras på inkomståret 2018. Det innebär att eventuella pandemieffekter inte finns med.

Läs även: Svensken har noll koll på pension [DagensPS.se] »

Läs vidare: Lönsamt att jobba och samtidigt ta ut pension [DagensPS.se] »