Regeringen med näringsminister Ibrahim Baylan (S) i spetsen har tillsatt en kommitté för att bland annat hitta fusk med korttidsstödet.

ANNONS

Regeringen vill med hjälp av en tillsatt kommitté bland annat se hur utbrett fusk och missbruk är med korttidsstödet till företag, enligt näringsminister Ibrahim Baylan, skriver Dagens Nyheter och berättar att det hittills bara finns ett åtal och en fällande dom kopplat till korttidsstödet.

Ibrahim Baylan slår fast att det inte är någon tvekan om att stödet varit till stor hjälp för många företag under pandemikrisen, men han påpekar också att det är viktigt att utvärdera stödformen för att se att pengarna hamnat rätt.

”Med tanke på att det är ett helt nytt system som byggts upp under väldigt kort tid skulle jag bli förvånad om vi inte upptäcker mer”, säger näringsministern, enligt DN.

Redan ändrat avstämningsregler

Regeringen vill se vilka effekter korttidsstödet haft på jobb, företag och ekonomin i Sverige under coronakrisen, men alltså även få grepp om hur vanligt det är med fusk och missbruk kopplat till stödet.

Kommittén som nu tillsätts ska även utreda eventuella regelförändringar med stödet, och redan nu föreslås en ändring i reglerna om avstämning som innebär att företag som missat sin avstämning får en ny möjlighet att komma in med avstämningen innan de får återkrav på utbetalningen, enligt en proposition från regeringen som lämnades till riksdagen på onsdagen, framgår det i artikeln.

Näringsminister Ibrahim Baylan konstaterar enligt DN att det är orimligt att man blir återbetalningsskyldig för att man är sen med avstämningen.

Kommittén ska redovisa sin första del av utvärderingen av korttidsstödet den 31 maj nästa år och sedan fortsätter resten av regeringsuppdraget för kommittén till november 2022.

ANNONS
ANNONS

Läs vidare: Slut på hysch-hysch kring korttidsstöd [Dagens PS]

Läs även: Företag utreds för miljardfusk – skärpta regler får kritik [Dagens PS]

Läs mer: Coronastöd – vart fjärde företag återkrav [Dagens PS]