”Mina farhågor är att vi kommer att få se ett kraftigt ökat antal konkurser de kommande månaderna i en bransch som i det närmaste fått näringsförbud”, säger Harald Stjerna, partner på kreditupplysningsföretaget Syna. Se listan över alla företag i Sverige som gått i konkurs i januari i år.

ANNONS

Även om konkurserna i Sverige minskade med 10 procent i januari, jämfört med 2019, är det fortsatt tufft för krogbranschen i pandemin.

”Det är mycket oroande”, anser Harald Stjerna.

Enligt Synas konkursstatistik gick konkurserna i landet upp med 4 procent under förra året. Det i sig kanske inte låter så dramatiskt.

”Men bakom siffran handlar det om över 6 500 företag som gjort konkurs och att tusentals arbetstillfällen gått förlorade”, konstaterar Harald Stjerna och framhåller att de drabbade i huvudsak är mindre företag.

Här är listan över alla företag som gått i konkurs i januari i år.

Krogbranschen utmärker sig

Just besöksnäringen med restauranger, hotell och konferensanläggningar sticker ut i konkursstatistiken med stora omsättningstapp som fått flera aktörer ner på knä.

”När det gäller restaurangerna kan man befara ett kommande blodbad, om jag ska uttrycka mig drastiskt. Årets tre första månader brukar av tradition vara tuffa och i år går många restauranger in i den värsta perioden med nära noll i likviditet efter en december utan vare sig julbord eller personalfester, som annars brukar fylla på krogarnas kassa så att de klarar vintermånaderna”, säger Harald Stjerna och konstaterar att krisstöden från regeringen varit illa anpassade till småföretag, däribland i krogbranschen.

”Det har varit svårt eller i det närmaste omöjligt för dem att ta del av dem.”

På samma sätt har systemet med hyresreduktion fungerat dåligt, anser han.

ANNONS
ANNONS

Förutom företag inom besöksnäringen har byggsektorn och även detaljhandeln varit och är svårt utsatt i coronakrisen med ett stort antal konkurser, framgår det av siffrorna.

”Utvecklingen framöver är också starkt beroende av om de olika stödsystemen fortsätter. Dras exempelvis permitteringsstödet tillbaka, som är viktigt för många företag, kan vi förvänta oss många fler konkurser framöver, men också en kraftig ökning av antalet uppsägningar och därmed ökad arbetslöshet, avslutar Harald Stjerna.

Läs även: Krögare rasar över förlängt alkoholstopp [DagensPS.se] »