Deutsche Bank har räknat ut att majoriteten av västvärldens befolkning inom kort kommer vara immun mot covid-19. Uttalandet kom efter att läkemedelsföretag som Astra Zeneca snart kommer börja leverera vaccin.

ANNONS

Den sårbara delen av befolkningen till våren. Resten till sommaren.

Så ser bedömningen ut av de diagram som storbanken har sammanställt. Deutsche Bank har i en genomgång av coronavacciner uppskattat när världens befolkning blir immun mot covid-19.

”Vår uppdaterade analys visar att vi nu är på väg att ha vaccinerat den sårbara befolkningen i majoriteten av världens utvecklade länder till våren, och hela befolkningen till halvårsskiftet,” skrev banken i ett uttalande, och hänvisade till Astra Zenecas försöksresultat, rapporterar Di. 

Immuna till våren 

Banken bedömer att Storbritannien och Japan når gränsen för så kallad flockimmunitet redan till våren, medan EU till sommaren 2021.

”De senaste veckornas samlade vaccinnyheter är den största segern någonsin för vetenskapen, och livet kommer att normaliseras mycket snabbare än vad vi vågade hoppas på för bara ett par veckor sedan”, skriver banken.

ANNONS
ANNONS

Det bådar därmed gott för konjunkturkänsliga valutor som kronan, som gentemot dollarn kan öka i värde fram till årsskiftet.

Läs mer: Vaccinering kan starta redan nästa månad