Jacob, Marcus ”Husky” och Peter ”Poker” Wallenberg sitter i dag på miljonarvoden för styrelseuppdrag i börsjättar som Investor, SEB, Stora Enso och Ericsson – för att nämna några. Det i är i sig inget ovanligt men faktumet att Wallenbergtrion samtidigt tar ut 10 miljoner kronor i årlig ersättning vardera från Knut och Alice Wallenbergs stiftelses rådgivningsbolag Wallenberg Foundations – som sköter stiftelsens förvaltning av investeringar i bland annat ovanstående bolag – är desto mer unikt.

ANNONS

”Andra ägarbolag, som exempelvis Industrivärden, brukar se styrelsearbete och tillhörande arvoden som en del i de redan avlönade arbetsuppgifterna”, skriver Dagens Industri och skriver att nyckelpersonernas belöningar har varit föremål för återkommande kritik genom åren.

Tidningen har i samband med stiftelsens 100-årsjubileum gjort en omfattande granskning av maktfamiljens komplexa ägarstruktur med förvaltningsbolag som historiskt bytt både skepnad och namn med varandra med jämna mellanrum.

Och trots att innehav och investeringar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse – som beskrivs som ”den kanske tyngsta maktfaktorn i svenskt näringsliv” – bara förändrats marginellt de senaste åren har ”Wallenbergtrojkans” höga arvoden kvarstått, konstaterar Di.

Knut och Wallenbergs stiftelse sitter i dag på ett samlat kapital värt 110 miljarder kronor och har de senaste 30 åren delat ut enorma belopp till forskning och utbildning och annat som anses vara ”landsgagneligt” och som gynnar Sverige. Under samma period har de årliga utbetalningarna ökat från 70 miljoner kronor till 2,1 miljarder kronor per år, skriver Di.

MISSA INTE: Wallenbergs hemliga silverskatt kan bli din [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: ”Poker” Wallenberg: ”Fjantigt att säga det” [DagensPS.se] >