Peter Wallenberg avled i januari 2015 i en ålder av 88 år och nu ska ett 60-tal av föremålen som fanns i hans ägo auktioneras ut på Bukowskis i Stockholm, berättar Dagens Industri.

ANNONS

Tidningen konstaterar att företagsledaren och finansmannen Peter Wallenberg inte bara lämnade en miljard i aktier efter sig – och kontrollen över företagimperiet – utan också konst för 60 miljoner kronor, plus en av landets ”finaste silversamlingar”.

Auktionen äger rum den 7 juni och utropspriset är 2,7 miljoner kronor på samlingen av både engelskt och svenskt silver från 1600- och 1700-talen, enligt Di.

”Silvret var hans helt privata hobby, näst intill okänd för de flesta”, uppger auktionsfirman inför auktionen.

Av artikeln framgår att Peter Wallenberg hade som en sport att buda på silver, det roade finansmannen.

”I senare tid har det inte funnits någon så stor samlare som PW. Han var verkligt intresserad”, säger Susann Silfverstolpe på auktionsfirman Bukowskis – hon hjälpte Peter Wallenberg enligt Di att bygga upp silverskatten under 40 års tid.

Familjen Wallenbergs överhuvud, som Peter Wallenberg kom att bli, lade endast skriftliag bud, som han sedan höll sig till.

”Han ville inte bli uppskörtad. Men när han förlorade budgivningen kunde han morra lite”, berättar Susann Silfverstolpe för Di.

ANNONS
ANNONS

Bukowskis tror att intresset för auktionen i början av juni blir stort.

MISSA INTE: BILDEXTRA: Så minns vi Peter Wallenberg [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Okänd kvinna får Wallenbergs miljoner [DagensPS.se] >