Internrevisorn tar bladet från munnen om skandalen på Transportstyrelsen.

ANNONS

Först är hon osäker om hon vill ställa upp för en intervju över huvud taget, skriver Dagens Industri i torsdagens tidning. Men efter några dagars funderande bestämmer hon sig för tala ut för första gången sedan skandalen briserade på Transportstyrelsen som lett till att både generaldirektör Maria Ågren och styrelsen bytts ut och i förlängningen att inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingades bort.

Di har träffat Annette Olofsson, internrevisor på Transportstyrelsen, som hyllats för att hon flaggade för myndighetens lagbrott, även när hon inte fick gehör internt från styrelsen. När Di träffar henne är hon precis tillbaka från semester.

”Det har känts extremt tufft”, säger hon om den turbulenta tiden där hon varvat jobbet med förhör hos polisen.

Anette Olofsson berättar att syftet med intervjun är att belysa den tuffa situationen som ett hundratal internrevisorer på olika myndigheter befinner sig i.

”Vi kan hamna i ett slags visselblåsarsituation. Det kan bli så påfrestande att man säger upp sig, byter yrke eller blir sjuk. Det är många som inte klarar att stå upp och stå emot när det behövs som mest”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Annette Olofsson menar också att det finns en problematik med styrelsens roll i en myndighet, bland annat eftersom det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektören.