Ola Rollén greps i onsdags i Stockholm och lämnades på fredagen ut till Norge.

ANNONS

I lördags häktades han i Oslo som misstänkt för insiderhandel, enligt ett pressmeddelande från it-företaget Hexagon, där han är vd.

Ola Rollén har tidigare varit i blåsväder, vilket Dagens PS uppmärksammat. Han har också gjort lysande börsaffärer.

Det nu aktuella och påstådda brottet, insiderhandel alltså, dessutom för vad som påstås vara ”betydande belopp”, ska dock inte ha någon koppling till Hexagon. Ola Rollén förnekar via sina advokater brottsanklagelserna i fallet som rör hans köp av knappt 285.000 aktier i den norska Fingerprint-konkurrenten Next Biometrics.

Aktieaffären skedde via investmentbolaget Greenbridge Partners.

Nu har Oslo tingsrätt alltså häktat Ola Rollén, som kan beskrivas som en storfräsare i börssammanhang, en av Stockholmsbörsens högst betalda vd:ar, för att säkra eventuella bevis kring den misstänkta insiderhandeln.

ANNONS
ANNONS

Utredningen görs av Ekokrim i Norge, som är Sveriges motsvarighet till Ekobrottsmyndigheten.

Marianne S Bender, ansvarig chefsåklagare för utredningen kring Ola Rollén, säger till Di att hon har svårt att bedöma hur lång tid utredningen kan komma att ta, ”men det tar vanligtvis flera månader”, säger hon och understryker att häktningstiden kan förlängas om bedömningen görs ”att det finns en risk att han kan förstöra bevis”.

Hon deklarerar även i Di-artikeln att frihetsberövade Ola Rollén har besöksförbud och inte får ha kontakt med medier.

”Nu utreder vi saken för att söka bevis som styrker misstanken om brott eller så att misstankarna kan avskrivas”, säger Marianne S Bender till Di, som uppger att brottet som Ola Rollén misstänks för kan ge upp till sex års fängelse i Norge.

LÄS MER: ”Lyxvilla och sportyacht på Solsidan fällde börs-vd” [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: ”Räddade kvarts miljard tack vare ”vansinne” [Dagens PS] >

LÄS DI-ARTIKELN: ”Åklagare om Rollén: Förbjuden insider för betydande belopp” [Di.se] >

LÄS PRESSMEDDELANDET: ”Ola Rollén utreds av norska myndigheter för insiderhandel som inte relaterar till Hexagon” [Hexagon] >