SHB:s styrelseordförande Pär Boman förhörs i jakt- och muthärvan. (Foto: TT)
SHB:s styrelseordförande Pär Boman förhörs i jakt- och muthärvan. (Foto: TT)

ANNONS

Dagens Industri berättar i fredagens tidning att Handelsbankens ordförande Pär Boman kallats till förhör före påsk hos Riksenheten mot korruption.

DagensPS.se har tidigare uppmärksammat jakt- och mutskandalen där såväl den förre finansministern Anders Borg (M) som miljardären och finansmannen Fredrik Lundberg är delgivna misstanke om brott. De är skälen misstänkta, vilket är den svagare misstankegraden, och i Borgs fall handlar misstanken om brott för tagande av muta medan Lundberg misstänks för givande av muta under de påkostade bjudjakterna, som arrangerades 2014 och 2015.

Chefsåklagare Alf Johansson leder förundersökningen och han är mycket sparsam med att lämna ut uppgifter när Di ställer frågor om vem som ska företräda Pär Boman under de kommande förhören hos Riksenheten mot korruption.

”Det kommenterar jag inte”, deklarerar Alf Johansson för tidningen, som konstaterar att det är extra känsligt att en sådan som Pär Boman nu ska förhöras i härvan då han representerar en stor bank.

”Kraven på styrelseledamöter är högre ställda. På stämman i i onsdags fick Pär Boman frågor om muthärvan och hur Fredrik Lundbergs roll i styrelsen påverkas, men svarade då undvikande”, uppger Di.

Med Pär Boman och Fredrik Lundberg har Handelsbanken, en av Sveriges största banker, två styrelseledamöter indragna i den pågående brottsutredningen, det rör sig dessutom om bankens styrelseordförande och vice ordförande, konstaterar Di, där chefsåklagare Alf Johansson slår fast att ”det finns anledning att tro att brott har förövats”.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Mutanklagade miljardären: ”Tråkigt” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Mututredning mot Borg snart klar [DagensPS.se] >