Dagens PS

Tung skattesmäll för åtalad stjärn-vd

Hexagon
Hexagons vd Ola Rollén (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 sep. 2017Publicerad: 26 sep. 2017

Faller på sin segelbåt och bostad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte första gången den i Oslo insideråtalade och tidigare så hyllade vd:n Ola Rollén är på kant med Skatteverket.

I ett pressmedelande från kammarrätten, som refereras av Nyhetsbyrån Direkt, framgår det nu att domstolen anser att Rollén är “obegränsat skattskyldig” i Sverige för perioden 2005-2008.

Rollén, som är det börsnoterade mätteknikbolaget Hexagons vd, ska skatta för 51 miljoner kronor.

Expressens Dina Pengar, som tar upp nyheten, konstaterar att en bostad i Stockholm – som renoverats för 24 miljoner kronor – och en segelbåt blev det som näringslivets “Golden boy” föll på.

Rollén hävdar själv att han inte är skattskyldig fullt ut i Sverige, eftersom han flyttat från landet med sin familj till Storbritannien. Men det får han alltså inget gehör för från kammarrätten, som menar i likhet med Skatteverket att Ola Rollén haft väsentlig anknytning till Sverige och därför bör beskattas här.

“‘Vd:n för Hexagon AB flyttade 2002 tillsammans med sin familj från Sverige till Storbritannien. I samband med flytten ansökte han om och beviljades s.k. SINK-beskattning i Sverige. Några år senare fann Skatteverket i omprövningsbeslut att vd:n haft väsentlig anknytning till Sverige och att han därför skulle beskattas som obegränsat skattskyldig här de aktuella åren”, slår domstolen fast i pressmeddelandet.

SINK-beskattning gör att Hexagon-vd:n bara behöver betala 20 procent skatt på sina inkomster. Skatteverket har tidigare krävt honom på 35 miljoner kronor, vilket han nu sannolikt tvingas betala.

Det hjälper inte att Rollén vunnit mot Skatteverket i förvaltningsrätten i och med det aktuella utslaget i kammarrätten, en dom som Dina Pengar tagit del av och förklarar att Skatteverkets granskare funnit att Ola Rollén både haft tillgång till hus, segelbåt och ett ärvt fritidshus i Sverige.

ANNONS

I höst startar rättegången mot Ola Rollén i Oslo i Norge, där han står åtalad mot sitt nekande för insiderbrott.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS