Dagens PS

Tung IT-miljardär kallas ”årets största kräk”

Tech-miljardären Peter Thiel "kan vara årets största kräk"
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 22 dec. 2016Publicerad: 22 dec. 2016

Tech-miljardären Peter Thiel "kan vara årets största kräk", dundrar The Next Webs Lauren Gilmore efter avslöjandet. (Foto: TT) Tech-miljardären Peter Thiel “kan vara årets största kräk”, dundrar The Next Webs Lauren Gilmore efter avslöjandet. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

DagensPS.se har flertalet gånger skrivit om Silicon Valley-legendaren Peter Thiel som var en av grundarna bakom betalningsjätten Pay Pal och den första investeraren i Facebook. Som vi rapporterat tidigare avslöjades det i höstas att den blytunge miljardären agerade hemlig sedelpress i rättegången mot mediesajten Gawker som till slut tvingades i konkurs. Dessförinnan skapade han rubriker när han som en av väldigt få techtoppar offentligt stödde Donald Trump.

Och det är, bland mycket annat, med detta i åtanke som sajten The Next Webs Lauren Gilmore går till stenhård attack mot den frispråkige tungviktaren. I en krönika kallar hon honom för ”2016 års största kräk”.

Det som får tech-skribenten att på nytt se rött är att Peter Thiel valts in i Donald Trumps så kallade ”transition team” samtidigt som han är en av storägarna i dataföretaget Palantir som har flera stora uppdrag av amerikanska myndigheter. Men att Thiel sitter på dubbla stolar är inte allt. Palantir, vars banbrytande teknik spåddes göra bolaget till ”nästa Google”, kan komma att bli mer insyltat i den amerikanska staten än så, skriver hon.

Enligt läckta dokument som sajten The Verge tagit del av, som citeras av Lauren Gilmore, kan Palantirs teknik komma att bli central i Trumps utlovade, ”extrema” gränskontrollsprogram i vilket känslig data om allt från personers immigrationsuppgifter samt hem- och jobbadresser till fingeravtryck, ärr och tatueringar samlas in och analyseras.

Vad är kruxet? Jo, att grunden till betyget som varje person anges är hemligt. Ingen annan än Palantir och amerikanska myndigheter har någon insyn i hur eller varför en viss poäng sätts.

Men det värsta av allt, förklarar hon, är att Peter Thiel kan komma att profitera personligen på eventuella utvisningar.

Hon avslutar:

”I takt med att Thiel ger sig in i allt fler märkliga (och direkt farliga) affärer är detta bara ännu en ett stort ’fuck you’ till resten av världen.”

MISSA INTE: Tech-guruns gruvliga hämnd en ‘farlig kupp’  >

LÄS ÄVEN: Miljardärens känga: ”Gräv två gravar”  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS