Leif Östling talar ut om chocken i Di Weekend.

ANNONS

Leif Östling, tidigare chef för lastbilsjätten Scania och nu senast ordförande i Svensk Näringsliv,  berättar om det sms som skickades till hans son – men var avsett för honom – under Metoo-kampanjen.

”Hej Leif! Vad du gjorde mot mig var ett sexuellt övergrepp. Och jag kommer att polisanmäla och gå ut med det offentliga på torsdag.”

Leif Östlings fru fick en timme senare ett sms från en person som kallade sig Kamilla – hon uppmanade Leif Östling att ringa.

”Först blir man chockad, sedan förbannad. Ju längre tiden går desto mer information får säkerhetsbolagen fram. Sedan är det bara att jobba sig igenom och försöka undvika dumheter, som att agera på egen hand. När sådant här händer inser man hur otroligt exponerad man är. Den känslan har inte släppt än”, berättar den kände näringslivsprofilen för Di Weekends reporter.

Undersökningen som anlitade säkerhetsexperter sedan gjorde ledde ingenstans. Därför blev det ingen polisanmälan om utpressningsförsöket.

ANNONS
ANNONS

I höstas tvingades Leif Östling bort från ordförandeposten i Svenskt Näringsliv sedan han gjort ett spektakulärt uttalande efter avslöjandet i SVT:s Uppdrag granskning att han ägnat sig åt skatteplanering.

”Vad fan får jag för pengarna?” utbrast Östling – en kommentar som alltså kostade honom det prestigefyllda jobbet.