När Sverige fick prestigeplatsen glömde regeringen berätta att man betalat stora summor pengar. Sedan betalades ytterligare 4,8 miljoner ut.

ANNONS

I juli 2016 presenterade regeringen, med utvecklings- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i spetsen, stolt att Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka fått prestigeuppdraget som ordförande för kommittén för bistånd (Dac) inom samarbetsorganet OECD.

”Jag är stolt över det svenska arbetet inom internationell utveckling och det förtroende som ges Sverige och Petri Gornitzka och med denna viktiga utnämning”, skrev Lövin då i ett uttalande, enligt TT.

Men vad som inte nämndes var att Sverige betalat 12,4 miljoner kronor för platsen. Regeringen hade lovat att stå för Charlotte Petri Gornitzkas lön och omkostnader för två år samt lika mycket pengar till kansliet.

Att Sverige alltså ”köpt” platsen – och därmed vann toppositionen framför näsan på motkandidaten Belgien – har möts av kritik från flera håll. Men på detta sätt har det faktiskt alltid gått till inom OECD, berättar Isabella Lövin.

Kritiker menar att ordförandeposten inte bör gå till högstbjudande. Men även detta resonemang avvisar den svenska ministern.

ANNONS
ANNONS

”Det stämmer ju inte heller vi har inte bjudit över det som Norge betalde (för den norske företrädaren på posten, Erik Solheim, reds.anm.)”, säger hon till nyhetsbyrån.

TT uppger även att välgörenhetsorganisationen Sida ska skickat ytterligare 4,8 miljoner kronor ur egen ficka till OECD. Det för att få plats för en strategisk rådgivare till den svenska generaldirektören. Därmed har Sverige genom regeringen och Sida spenderat 17,2 miljoner kronor för de två toppjobben.