Dagens PS

Svensken som var Trumps rådgivare: "Trump är körd"

Svesken Inge Thulin, tidigare vd för 3M och rådgivare åt Donald Trump, säger i dag att Trump "är körd politiskt". (Foto: TT)
Svesken Inge Thulin, tidigare vd för 3M och rådgivare åt Donald Trump, säger i dag att Trump "är körd politiskt". (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 jan. 2021Publicerad: 13 jan. 2021

Inge Thulin var Trumps okände rådgivare. I dag säger han om den avgående presidenten att han “är körd politiskt”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industri intervjuar Inge Thulin i USA. Fram till 2018 var han vd för det amerikanska industrikonglomeratet 3M och den bäst betalda svensk-vd:n.

Malmösonen har även suttit i Trumps näringslivspolitiska råd, men den posten lämnade han redan 2017.

“Det var inte bara för 3M:s skull, utan också för min egen”, säger Inge Thulin till Di, som förklarar att det blev en kollision med bolagets värderingar och Trumps i frågor som hållbarhet, inkludering och mångfald.

Blev ett “wake upp-call” 

Efter stormningen mot kongressbyggnaden i Washington ser Inge Thulin ett lugnare debattklimat framför sig i USA, det som hände tror han blev ett “wake up-call” för många amerikaner, säger han.

När det gäller Donald Trump har han anklagats för att vara uppviglaren bakom de våldsamma upploppen, där åtminstone fem människor dödades av olika orsaker och långt många fler skadades i kaoset.

Flera amerikanska storbolag har efteråt tagit avstånd från Trump.

“Det är lite opportunistiskt att bolagen agerar först nu, när han dessutom har förlorat valet”, anser Inge Thulin.

Många republikaner skäms

Men han säger också till Di att många republikaner skäms över det som hänt och han tror att företagens avståndstagande mest riktar sig mot Trump och inte det republikanska partiet i första hand.

Han konstaterar också att även om Trump har lojala anhängare är de inte tillräckligt många för att “göra ett avtryck i valet 2024”.

Med den tillträdande presidenten, demokraten Joe Biden, räknar för övrigt finansmarknaderna med “mer stabilitet och förutsägbarhet”, tror Thulin, oberoende av vad investerarna anser om den nya administrationen i Vita huset.

“Jag tror säkert att skattesystemet kommer att förändras, men det lär ta tid. Joe Bidens fokus kommer först och främst att vara på att få igång ekonomin, att investera för att få upp tillväxten”, säger den tidigare svenska super-vd:n också, som alltså även varit Trumps näringslivspolitiska rådgivare, i Di-intervjun.

Läs även: Efter USA-kaoset – politiker attackerar techjättarna »

Läs också: Riksrättsprocess rycker allt närmare mot Trump »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS