Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs filantropiska engagemang är lika känt som världsomspännande. Zuckerberg har lovat skänka 99 procent av sin förmögenhet till välgörande ändamål.

ANNONS

LÄS MER: ”Paret Zuckerbergs nya jättegåva” [Dagens PS] ›

LÄS ÄVEN: ”Zuckerberg ger bort 99 procent av sina miljarder” [Dagens PS] ›

Att donera pengar från sitt förvärvade framgångskapital har spridit sig även till Sverige, skriver DiGital och nämner en rad svenska entreprenörer som  hakat på trenden.

Klarnas grundare Niklas Adalberth är en av dem. Han har startat Norrsken Foundation i syfte att finansiera socialt entreprenörskap och tekniklösningar.

Jonas Nordlander och Filip Engelbert, som står bakom Avita, engagerar sig också för välgörande ändamål.

Där till finns Founders pledge, skriver DiGital. Via organisationen förbinder sig entreprenörer som säljer sina bolag att skänka bort en del av förmögenheten till välgörenhet.

”Techsektorn skapar fler miljonärer än någon annan del av näringslivet idag. Det är en tacksam sektor att jobba med för att göra världen lite bättre”, säger David Goldberg, initiativtagare till organisationen, som enligt DiGital har samlat in över 640 namnunderskrifter från entreprenörer och investerare.

I potten ligger donationer, enligt David Goldberg, på 180 miljoner dollar som bland annat kan hjälpa nödställda människor.

En rad svenska techprofiler, förutom de redan nämnda, har gått med i  Founders pledge sedan organisationen öppnades för svenska medlemmar, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: ”Han har precis gett bort 24 miljarder” [Dagens PS] ›

LÄS ÄVEN: ”Privatperson skänker Porsche i kamp mot ebola” [Dagens PS] ›

LÄS MER: ”Här är techmiljonärerna som lovar skänka bort sina pengar” [DiGital] ›