Mångmiljardären Sven Hagströmer berättar i DN om hur han blivit rik och om sitt ”livs bästa affär” – men bäst trivs han i rollen som donator.

ANNONS

”Det är enormt roligt att pengarna gör nytta”, säger riskkapitalisten och mångmiljardären Sven Hagströmer till Dagens Nyheter där han uppger att nätbanken Avanza, som han grundat, är hans ”livs bästa affär”.

Han är även majoritetsägare i investmentbolaget Creades.

Men Sven Hagströmer är också en generös donator. Dock vägrar han avslöja i intervjun om hur mycket han gett bort under årens lopp.

Och han gillar inte begreppet filantrop, som han anser låter för ”anspråksfullt”, eller att ”ge tillbaka” – han har ju inte stulit något, förklarar han.

Och det där att ”adelskap förpliktar” ser han också som en klyscha.

ANNONS
ANNONS

En ”jädra utgallring” i skolan

Hagströmer pratar hellre om orättvisorna i skolan – för det är utbildning som ligger honom närmast om hjärtat.

”Där sker en jädra obehaglig utgallring i dag”, säger den kände finansmannen i artikeln om situationen i skolan.

Sven Hagströmer, som är 77 år, har bland annat agerat mentor i invandrartäta Tensta i nordvästra Stockholm.

”Här sker en jädra obehaglig utgallring, och den största sker efter skoldagen. Det är stor skillnad att komma hem till en akademikerfamilj som sparkar dig i häcken om du inte gör läxorna mot att ha föräldrar som till exempel inte kan språket. Jag är glad att det nu verkar komma förslag om att läxhjälp ska ingå i skoldagen”, säger han till DN.

Tensta gymnasium är i dag nedlagt och ska säljas till högstbjudande, berättar Hagströmer och tycker att det är ett ”fruktansvärt svek”.

Samhällets ultimata misslyckande

Hans önskan har varit att starta om skolverksamheten med de bästa lärarna, säger han och reagerar på att det blivit mer lönsamt att bli kriminell i samhället än att jobba för sin inkomst.

ANNONS
ANNONS

”Det måste vara det ultimata misslyckandet för ett samhälle”.

Läs mer i DN om Sven Hagströmers samhällsengagemang som donator, om misstag som han gjort och hur svårt han tycker att det är att säga nej när tiggarbreven droppar in.

Läs även: Sven Hagströmer påminner om Kreugerkraschen [Dagens PS]

Läs mer: Hagströmer till attack mot Volvos styrelse [Dagens PS]