Norske miljardären har tagit ut nästan 500 miljoner norska kronor från sitt holdingbolag, i stället för att kvittera ut lön – pengar som han räknade med var skattefria. Nu kommer norska skatteverket med et annat besked.

ANNONS

Det är tidningen Dagens Næringsliv (betallänk) som på söndagen redovisar företagaren Petter Stordalens kommande skattesmäll.

2015-2017 tog han ut nästan 500 miljoner norska kronor från sitt holdingbolag Strawberry Holding och klassificerade denna summa som skattefri.

Norska skatteverket höll dock inte med och har krävt att affärsmannen ska skatta 161 miljoner NOK från de senaste två årens uttag, en summa motsvarande drygt 167 miljoner svenska kronor.

Petter Stordalen själv har inte kommenterat uppgifterna, men Strawberry Fields CFO Mads Bereder Koch säger i ett skriftligt uttalande till Dagens Næringsliv att:

”Petter har gett myndigheterna tillräckligt med information för att göra en bedömning, och deras bedömning är att inkomsterna bör justeras uppåt.”

ANNONS
ANNONS

Tidigare har Stordalen hyllat den norska skattemodellen. 2018 sade han till exempel till tidningen VG:

”Jag tycker att skattetrycket i Norge är meningsfullt och det betyder att jag tycker att vi ska betala våra skatter med stolthet.”