”Det har då och då gjorts försök av skattemyndigheterna att kartlägga Borgs tillgångar, men det går inte att följa eller beskatta den större delen av hans intäktsflöden.”

ANNONS

Det säger författaren Jan Söderqvist till Expressen, som berättar att han precis släppt en bok om den svenska tennisikonen Björn Borg. Boken heter ”Ren vilja”.

I slutet av oktober i år sålde Björn Borg sin lyxvilla på Värmdö utanför Stockholm för 35 miljoner kronor. Borg skrev tidigare över den exklusiva fastigheten på sina föräldrar, som i sin tur överlät lyxvillan till den precis då grundade familjestiftelsen Archipelago Stiftung i skatteparadiset Liechtenstein, berättar tidningen som konstaterar att den här typen av förvaltning kännetecknar Björn Borgs affärer genom åren.

Döljer sina tillgångar väl

Hans pengar och fastigheter ”göms bakom diverse bulvaner, fasader och skalbolag”, heter det i artikeln.

Ingen annan än Björn Borg själv och några få utvalda uppges ha insyn, vilket även författaren Jan Söderqvist skriver i sin nyutkomna bok. Tennishjältens ekonomiska upplägg gör att hans affärer är dolda.

Enligt Jan Söderqvist hade Björn Borg under många år nära samarbete med amerikanska marknadsförings- och managementbolaget IMG, som i dag heter WME/IMG.

”IMG:s affärsidé var att gömma undan så mycket pengar som möjligt. Det var bara förlorare som betalade skatt”, säger Söderqvist till Expressen, som uppger att tennislegendaren för några år sedan sålde sitt namn för 450 miljoner kronor, men värdet bedöms vara avsevärt högre än så.

Jan Söderqvist menar att ryktet på 1990-talet om att Björn Borg var ruinerad inte stämmer alls. Han säger också i artikeln att ”Borg har dragit in jävligt bra med pengar”.

Skatteverket kommer ingen vart

Däremot är det omöjligt, enligt författaren, att beskatta eller utmäta Björn Borgs pengar.

ANNONS
ANNONS

Tennisbegåvningen från Södertälje blev avskydd, åtminstone initialt, när han 1974 tog sitt pick och pack och drog till Monte Carlo. Han beskrevs då som en svensk skatteflykting.

”Då var jag en skattesmitare – det var hemskt, fruktansvärt att jag flyttade”, sade Borg inför sin 50-årsdag till Expressen.

Läs även: Miljonregn på Björn Borgs 60-årskalas [DagensPS.se] »