Hon blev bara 22 år, äldsta barnbarnet, och SAS mytomspunne ex-chef Jan Carlzon, SAS-Janne, konstaterar att det som hände ”var oerhört sorgligt”.

ANNONS

Det har gått drygt ett år sedan hon gick bort, Rebecca Witz, blott 22 år ung.

”Hon blev hembjuden till en efterfest, och där erbjöds hon att ta någon form av substans. Det visade sig att den substansen klarar man inte om man har mycket vätska i kroppen, som vatten eller alkohol. Det var oerhört sorgligt”, säger Jan Carlzon, 80 år i sommar och aktuell med nya boken Se människan.

Han intervjuas i Di Weekend om boksläppet. Det är 36 år sedan hans förra bok kom ut, Riv pyramiderna, som blev en pangsucce i världen och fortfarande är en bästsäljare

Den handlade om hans karriär och ledarskap. I nya boken är temat som titeln avslöjar något helt annat.

Misslyckanden och sorg mer värt

”Om min livsfilosofi ska ha någon mening så måste den handla om mitt liv och inte min karriär. Då är misslyckandena och sorgerna mycket mer värda att förkunna än det som var framgång och lycka”, säger SAS-Janne till Di Weekend, eller ”Sveriges golden boy” som han kallades på 1980-talet, alltid solbränd och med ett leende.

ANNONS
ANNONS

Det var då, i mitten på 1980-talet, när han ledde flygbolaget SAS, som han hade vänt inte bara SAS utan två ytterligare bolag, Vingresor och Linjeflyg, från förlust till vinst.

Efter det sammanfattade han sin filosofi som ledare i boken Riv pyramiderna, som enligt tidningen Chef är den enskilt viktigaste milstolpen i svensk ledarskapshistoria.

Boken är, framgår det, utgiven i 50 länder och är dessutom kurslitteratur än i dag på Harvard Business School.

”Den bara säljer och säljer, nya marknader öppnas och nya översättningar görs. Gör man sig själv en otjänst om man då kommer ut med bibel nummer två?”, undrar Jan Carlzon i Di Weekend.

Människan Jan Carlzon

I dag pratar han mer om sin livsfilosofi än ledarskapsfilosofi. Han har lärt sig mycket under årens gång, säger han. Och han betonar att han i första hand är en människa, inte en succé-vd eller nestor inom ledarskap främst.

Han har varit gift två gånger, har fem barn och under intervjun med Di Weekend framträder hans sorg över äldsta barnbarnet, Rebecca Witz, vars bortgång vände uppochner på tillvaron i familjen.

ANNONS
ANNONS

”Saknaden kommer alltid att finnas där. Jag är ledsen fortfarande, men sorgen är lika mycket ­relaterad till min dotter Malin, Rebeccas mamma”, säger Jan Carlzon, som tror på det där att dela sorg och lycka med varandra i livet.

Det gör han alltså själv nu och mycket öppenhjärtigt i sin bok, Se människan, som ges ut av Volante förlag nu i maj.

Läs mer om det och reportaget om Jan Carlzon i Di Weekend.

Läs även: SAS legendariske vd: ”Måste utgå från kunden” [DagensPS.se] »