Dagens PS

Reinfeldt till attack mot Sverigebilden

Om man ständigt går på det spektakulära, det nyhetsdrivna, så förmedlar man till slut en sorts bild av att vi lever i ett laglöst land
Om man ständigt går på det spektakulära, det nyhetsdrivna, så förmedlar man till slut en sorts bild av att vi lever i ett laglöst land
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 31 aug. 2018Publicerad: 31 aug. 2018

Svartmålning av både politiker och medier, anser den före detta M-statsministern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Om man ständigt går på det spektakulära, det nyhetsdrivna, så förmedlar man till slut en sorts bild av att vi lever i ett laglöst land. Ett land styrt av gängkriminella som skjuter varandra. Och i denna tiomiljonersnation så lever det absoluta flertalet faktiskt inte i den verkligheten”, säger 53-årige Fredrik Reinfeldt, som i dag är egenföretagare (föreläsare och rådgivare), i en stor DN-intervju.

Han anklagar inte medierna för fake news men han tycker att den bild som målas upp av både journalister och politiker är för dyster och inte med sanningen överensstämmande, säger han.

“Den är för spektakulär, den är för mörk i förhållande till hur människors egentliga verklighet i det här landet ser ut”, enligt Reinfeldt, som beskriver det hela som “sensationsdriven journalistik”.

Dagens PS har tidigare berättat om det raseri som hans efterträdare, moderatledaren Ulf Kristersson, utlöste – i synnerhet hos finansminister Magdalena Andersson (S) – när han i en intervju med Financial Times beskrev Sverige som en nation i uppror med en våg av bilbränder, dödsskjutningar och gängkriminalitet i spåren av en misslyckad migrationspolitik, som bland andra den tidigare partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt fått hård kritik för.

Kristersson sade också till FT att Sveriges kris i dag är lika djup som under finanskrisen i början av 1990-talet.

“Jag är inte en röst för det mörka och det negativa, utan i grunden för det optimistiska. Och det tänker jag vara även i denna tid när det har varit mer trendigt att vara på den andra sidan”, säger Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter – som träffade Reinfeldt under Almedalsveckan i Visby – apropå Ulf Kristersson utspel.

Reinfeldt anser, säger han, att Ulf Kristersson är en “väldigt duktig” partiordförande med “en i grunden väldigt människonära och människovänlig utgångspunkt”.

I början av augusti berättade Dagens PS att Fredrik Reinfeldt gjort en vinst på 37 miljoner kronor sedan han startade sitt bolag för tre år sedan; under 2017/2018 blev vinsten 10,7 miljoner kronor.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS