Sveriges Radios program Medierna kunde i helgen avslöja att Mats Qviberg – en av finansmännen bakom HQ Bank och nybliven medieägare efter köpet av tidningen Metro via investmentbolaget Custos – har fört hätska telefonsamtal med Svenska Dagbladets reporter Malin Ekman, uppger branschtidningen Resumé på nätet.

ANNONS

Enligt SR-programmet har Malin Ekman skrivit kritiskt om Qvibergs köp av Sveriges största dagstidning och ifrågasatt det redaktionella oberoendet efter att den svenske finansmannen blivit storägare. Något som fått Qviberg att se rött. I programmet hörs inspelningar från telefonsamtal mellan de två.

”Det är inget hot, det är ett löfte”, hörs Mats Qviberg säga efter att Malin Ekman sagt att hon tycker stämningen i samtalet blivit hotfull när Metro-ägaren lovade att motgranska henne.

Vad en sådan granskning skulle bestå av är oklart men enligt artikeln har Christen Ager-Hanssen, vd för Custos, i en replik i SvD uttryckt skepsis till Malin Ekmans opartiskhet. Han menar att Ekmans oberoende kan ifrågasättas eftersom hon tidigare, för tidningen Expressen, skrivit om Svenska Dagbladets reporter Carolina Neuraths kritiska bok om HQ-härvan.

När Mats Qviberg får veta att Medierna har tagit del av ljudinspelningarna väljer han att backa från deltagande i programmet.

MISSA INTE: Qviberg: ”Det tänker jag inte berätta” [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Qviberg rasande – ställer stenhårt krav [DagensPS.se] >