Aktien har rusat 310 procent på svensk handelsplats.

ANNONS

Di berättar att den saudisk-etiopiske mångmiljardären Mohammed Al-Amoudi är en av Sveriges största utländska investerare.

Dock uppges Mohammed Al-Amoudi rata stora, svenska börsbolag till förmån för exempelvis mindre bolag verksamma inom framför allt energiteknik.

Även bioteknik, mjukvara och specialfordon med bolag listade på First North lockar superinvesteraren, enligt Holdings, framgår det.

”Generellt  gör vi placeringar med en lång investeringshorisont i teknologier som har potential att vara dramatiskt världsförbättrande inom sina segment. Vi har varit med och utvecklat de flesta bolagen du nämner långt innan dom kom till börsen”, säger Roger Wikström, vd för Midroc och en av Mohammed Al-Amoudis närmaste medarbetare i Sverige, till Di, som berättar att värdet på Mohammed Al-Amoudis Midroc-portfölj ökat med omkring 15 procent sedan årsskiftet.

Den aktie som rusat mest, där utvecklingen överlag varit blandad, är Göteborgsbolaget Minesto, som enligt uppgift stuckit i väg upp med hela 310 procent sedan årsskiftet.

ANNONS
ANNONS

”Bakgrunden är sannolikt att företaget sjösatt och nu testar sin spektakulära teknik för att utvinna el ur havsströmmar genom vad som närmast kan beskrivas som flygande undervattensturbiner”, skriver Di och förklarar att Mohammed Al-Amoudi – som är näst största ägare i bolaget – fått uppleva en värdeökning på drygt 20 procent till cirka 236 miljoner kronor på sin andel i bolaget.

Mohammed Al-Amoudi äger totalt, enligt artikeln, aktier i svenska småbolag för cirka 680 miljoner kronor.