När Trump blev president ratade PG och hans familj New York och flyttade i stället till Toronto i Kanada.

ANNONS

”Vi kunde inte tänka oss att bo i ett land som han leder”, säger den tidigare Volvochefen och näringslivsnestorn, 85 år, småbarnspappa till dottern Barrett, fyra och ett halvt år, som han har tillsammans med Lee Welton Croll, 47 år i morgon den 8 oktober.

Dagens Industri telefonintervjuer ”Mr Volvo”, som är högaktuell med nya memoarboken ”Perspektiv”.

I boken tar Gyllenhammar, bland annat, gruvlig hämnd på sina tidigare direktörskollegor på Volvo, som han anser vek ner sig och var ”fega” i samband med att den planerade fusionen med franska Renault sprack. Ett svek som han beskriver som ”oförlåtligt”, vilket Dagens PS nyligen uppmärksammade.

Då blev det Kanada i stället för USA

Familjen bor i dag alltså i Toronto men hade från början tänkt att slå ner pålarna i New York. Det föll när Trump valdes till USA:s president.

Enligt Gyllenhammar är Trump ”en bandit och skurk”. Han beskriver i Di Trump som ”självupptagen, farligt impulsiv, illa utbildad och oinformerad på ett sätt som får varningsklockorna att ringa”.

Han anser också att den amerikanske presidenten ”ljuger ostraffat” och har för vana att blanda ihop sina lögner.

ANNONS
ANNONS

”Nu hoppas jag att hans gloria, om han har någon, kommer på sned med New York Times nya avslöjanden om att han falskdeklarerar. Han hade betalat 750 dollar i skatt när han inledde sin presidentperiod, det är så groteskt att man baxnar”, säger näringslivslegendaren till Di.

Till skillnad mot sin fru tror PG inte att Trump står som vinnare i det närliggande valet. Om så ändå är fallet innebär det slutet för USA som maktspelare i världen, menar Volvoprofilen.