”Ändå är chansen stor att du aldrig hört hans namn”, skriver Aftonbladet om den stenrike doldissvensken.

ANNONS

Tidningen berättar om rullstolsburna Göteborgaren Ludvig Strigeus, 38. Han kallas i artikeln för ett programmeringsgeni i skymundan som uppges ligga bakom Spotifys tekniska plattform.

Han har enligt uppgift dumpat sitt aktieinnehav i den svenska musikstreamingtjänsten för nästan 1,5 miljarder kronor. Men det kan vara en sanning med modifikation som vi ber att få återkomma till lite längre ner i artikeln.

Magasinet Filter har tidigare skrivit om Ludvig Strigeus, som beskrivs som ”superkodaren”.

Han är typen som vill verka men inte synas.

”Jag tycker om att vara ’behind the scenes’. Att synas är ingenting jag drivs av. Det är skönare att kunna jobba på som vanligt, och inte känna så mycket press på sig själv”, har han uttalat.

När han var barn fick han diagnosen spinal muskelatrofi, en ovanlig muskelsjukdom som gör att han sitter i rullstol. Men det hindrade honom inte från att blott fyra år gammal laga en diskmaskin som gick sönder på hans förskola.

Underbarnet kallas ”Spotifys arkitekt”, och nu toppar han enligt medierna inkomstligan i Sverige 2018 – överlägset. Han ska ha dragit in i över 162 miljoner kronor bara under fjolåret.

Det är förresten inte säkert att han sålt det där Spotify-innehavet. Han kan sitta på aktierna fortfarande men då via en kapitalförsäkring för att slippa insyn.

ANNONS
ANNONS

Den bedömningen gör Joakim Bornold, som säger enligt Aftonbladet att ”det mesta” tyder på att han sålt Spotify-aktierna till sig själv för att undvika strålkastarna. Han förblir anonym eftersom försäkringsbolaget bakom kapitalförsäkringen står som ägare till aktieinnehavet.

Själv säger Ludvig Strigeus, som intervjuats av Filter tidigare men avböjt en intervju i Aftonbladet, så här:

”Jag tänker inte så mycket på pengar. Bara för att jag har dem behöver jag inte slösa. Jag är ekonomisk kanske. Men det är ju skönt att veta att man kan göra vad man vill.”