Dagens PS

Oscar Properties bryter avtalet kring Gasklockan

Totalt kostar projektet Gasklockan 591 miljoner kronor (Källa: TT).
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 31 okt. 2019Publicerad: 31 okt. 2019

Nu går Oscar Properties ut och meddelar att man inte tänker betala Stockholms Stad på givet datum. Det är projektet Gasklockan som affären gäller och anledningen som framförs är “kvarlämnade föroreningar”. Staden håller inte med om argumenteringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oscar Properties har planerat byggandet av nya prestigeprojektet Gasklockan, beläget i norra Djurgårdsstaden, i nästan ett decennium, men senaste året har projektet stött på flera hinder.

Vid lunch torsdag gick företaget ut och meddelade att man inte tänker betala Stockholms Stad på den angivna dagen, vilket är i dag torsdag. Anledningen företaget åberopar är miljöskäl samt hur marken där det tilltänkta bygget är tänkt att stå ser ut i nuläget.

I ett pressmeddelande säger företagets vd Oscar Engelbert:

“Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka.”

Enligt pressmeddelandet ska Stockholms Stad ha gjort ett saneringsarbete vid marken, men det framgår alltså att Oscar Properties inte är nöjda med hur detta arbete har genomförts.

Ansvariga på Stockholms Stads ger dock en annan bild av läget. I en kommentar till Dagens Industri säger Staffan Lorenz, ansvarig för aktuellt område på Stockholms Stad att “vi har fullgjort alla de avtalade förpliktelserna kring markrening och att det är klart vad för åtgärder som bolaget ska göra i samband med sin exploatering”.

Han menar även att första steget är att kräva att företaget bolaget betalar och att det annars kan röra sig om avtalsbrott.

Detta är andra gången i år som betalningen för projektet skjuts upp, då byggbolaget tidigare i år fick omförhandla sitt avtal med Stockholms stad på grund av möjliga underskott i likvida medel, skriver SVT. Totalt rör det sig om 591 miljoner kronor som ska betalas in till staden.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS