Mästerbedragaren Frank Abagnales (andra från höger) liv porträtteras i Hollywood-filmen "Catch Me If You Can" från 2002. (Foto: TT)
Mästerbedragaren Frank Abagnales (andra från höger) liv porträtteras i Hollywood-filmen ”Catch Me If You Can” från 2002. (Foto: TT)

ANNONS

”Fler andra länder stod på tur och ville ha mig utlämnad men den svenska domaren såg att jag hade potential att bli något och att jag ville bättra mig /…/ Det glömmer jag aldrig, hon räddade mitt liv.”

Dagens Industris Johan Wendel har träffat Frank Abagnale som spenderade sin ungdom på 1960-talet med att resa jorden runt och lura skjortan av de flesta som kom i hans väg. Med falska checkar kom han över miljonbelopp och hans liv hamnade 2002 på vita duken där Leonardo DiCaprio axlade rollen som en av 1900-talets mest ökände bedragare i filmen ”Catch Me If You Can”.

Under ett Sverigebesök berättar han bland annat om den svenska domaren som utlämnade honom till USA efter ett år i svenskt fängelse. På amerikansk mark blev han inlåst i fem år till men blev därefter frigivningen på premissen att jobba gratis, till en början, för FBI. Här tog man hans manipulativa förmågor till vara.

”De kunde säga åt mig att lära mig allt om en viss missil. Efter två veckor var jag expert på den missilen och då skickade de mig till någon försvarsanläggning där jag jobbade med kontraspionage”, säger Frank Abagnale till Di.

Frank Abagnale lever i dag ett stillsamt liv som säkerhetskonsult på FBI och föreläser för flera av världens största företag. Livet som storsvindlare ångrar han eftersom det både var ensamt och för att det har stått honom dyrt både ekonomiskt och tidsmässigt.

Men nog har det blivit lättare genom åren att syssla med bedrägerier, konstaterar han. För att kunna trycka falska checkar under sin ”karriär” behövde han exempelvis investera i en sedelpress som på den tiden kostade en miljon dollar.

”Lite dyrare än en laptop.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Bert Karlsson utsatt för kupp av storbedragare [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Supersvindlarens offer kan få dela på miljarder [DagensPS.se] >