Dagens PS

Medieuppgift: Persson äger stulen skog

Göran Persson professor
Göran Persson vill att bolånetaket sänks, men får nu mothugg av en professor på Dagens Industris debattsida. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 maj 2019Publicerad: 28 maj 2019

“Det blir inte bra om jag uttalar mig”, säger den före detta statsministern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är hans kommentar till ATL, Lantbrukets affärstidning (obs, inloggning krävs), som gjort granskningen och som berättar att den svenska skogskoncernen Greengold Group AB, där Göran Persson är delägare och styrelseordförande, uppges ha köpt 14.283 hektar skog i Rumänien.

Skogsaffären ägde rum förra våren och säljare var den österrikiska skogskoncernen Holzindustrie Schweighofer.

Enligt det avslöjande som ATL nu gör har delar av skogsmarken bytt händer genom bedrägerier. Fyra personer uppges ha dömts under 2016 och 2017 för att ha tillskansat sig skogsmark, cirka 1.000 hektar, med hjälp av förfalskade dokument. Skogen såldes sedan vidare till det österrikiska skogsbolaget, som i sin tur avyttrade skogen till det bolag där Göran Persson är en av topparna.

ATL skriver att det österrikiska bolaget slängdes ut ur certifieringssystemet FSC 2017. Och i stället för att lämna tillbaka marken, vilket var ett krav för att få behålla licensen, såldes skogen som förvärvats genom bedrägerier alltså till svenska Greengold.

“Häleri och penningtvätt. Greengold saknar moralisk kompass”, säger Bogdan Ioan Tudor Todoran, ordförande för den rumänska skogsägarorganisationen Nostra Silva, till ATL, som även ber Göran Persson kommentera det hela, dock utan större framgång.

“Detta är vd:s uppgift. Det blir inte bra om jag uttalar mig om det som han ska sköta”, säger Göran Persson till tidningen.

Greengold Groups vd Sorin Chiorescu säger å sin sida i artikeln att skogshektaren som det handlar om “tekniskt sett inte kan beskrivas som stulna”.

Nu ska en domstol i Rumänien avgöra om österrikiska Schweighofer handlat i god tro när skogstillgångarna köptes.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS