Sebastian Greenwood från Östermalm misstänks vara hjärnan bakom 40-miljardersbedrägeriet Onecoin – en kryptovaluta som aldrig fanns. En ingående granskning gjord av Svenska Dagbladet och Breakit avslöjar historien om 43-åringen som nu riskerar 20 år i fängelse i New York.

ANNONS

Kring 2015 började bulgariska Ruja Ignatova marknadsföra sina planer på Onecoin, tänkt som ett folkligare alternativ till Bitcoin, som hunnit göra många rika. Motsvarande 40 miljarder kronor togs in men någon valuta fanns inte – den uppgivna kursen styrdes manuellt i en databas.

I höstas blev Ruja Ignatova och hennes svindleri känt för en bredare allmänhet genom en åtta avsnitts podcast hos BBC, av journalisten Jamie Bartlett. Men nu riktas blickarna mot en man vars namn under hela serien bara nämndes en gång: Sebastian Greenwood.

Backar bandet

I ett mycket långt reportage skildrar Breakit och SvD nu inte bara hur anklagelser mot honom kan ge honom 20 års fängelse.

”Är han Sveriges största bedragare någonsin – eller bara en entreprenör som hade otur,” frågar sig reportrarna – som också går hela vägen tillbaka till hans barndom, med gymnasieår på Östra Real. De har läst hemliga sms, och intervjuat såväl gamla klasskompisar som en lång rad andra källor som nu avslöjar ”den tidigare okända historien om en svensk entreprenörsstjärnas uppgång och fall”.

“SvD:s granskning visar att han därefter kom i kontakt med människor som hade två saker gemensamt. De hade ett förflutet inom nätverksförsäljning och diverse problem med myndigheterna,” skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

“Samtidigt, vittnar flera källor, hade Sebastian Greenwood en önskan om att leva det goda livet. Han pratade om att ha ett hus i Thailand. När han var i Stockholm gled han förbi köerna på Stureplan, och tycktes känna alla.”

Anklagas av norsk utvecklare

Sebastian Greenwoods del i Onecoin har underskattats, anser Bjørn Bjercke – en norsk kryptovalutaprofil som blev erbjuden att bygga Onecoins blockkedja, men som sedan har ägnat en stor del av sin tid åt att avslöja bolagets bluff. Runt sig uppges Bjørn Bjercke ha haft ett nätverk av hackare samt offer för Onecoin.