Uttalandet om Kungen och Svenska Akademien skapar stor ilska på Slottet, skriver Expressen.

ANNONS

I tisdags valde Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius att avgå från sin post efter den senaste tidens skriverier. Hennes avgång kom efter ett möte med kung Carl Gustaf XVI.

Men nu rasar kungahuset efter uttalanden från ledamoten Anders Olsson. Efter mötet uppgav nämligen denne – nu tillförordnad ständig sekreterare – att det var just träffen med hovet som låg bakom Sara Danius sorti.

”Samtalet med kungen som pågick i en timme, som ledde fram till detta. Vi delade samma analys”, sa han då i P1 Morgon, skriver Expressen.

Expressen uppger nu att ilskan på slottet är stor och att Kungen själv är ”mycket upprörd” efter Olssons påstående. Nu dementerar man alla uppgifter om att Kungen skulle vara inblandad i Sara Danius avgång.

”Kungen är inte inne och rör i Akademiens interna problem. Han har haft två informationsmöten den gångna veckan för att informera sig om vad som pågår. Därefter har han sett att han, som kung och högste beskyddare, kan vara till hjälp genom att eventuellt förändra stadgarna. Om det hjälper Akademien som institution.”, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Expressen.

På fredagen ger sig krimprofessorn och folkkäre författaren Leif GW Persson återigen in i debatten och kallar Svenska Akademien för ett ”vuxendagis”. Han levererar även en duktig känga till just nämnde Anders Olsson.

”Han har väl ungefär lika mycket ryggrad som ett ostron”, säger han till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

KÄLLA: Kungens krav på Akademien efter Sara Danius avgång [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: GW:s akademi-attack: ”Ryggrad som ett ostron” [Dagens PS] >