Talar öppenhjärtigt om transitionen från man till kvinna och hur det påverkat hennes liv och karriär. ”En nära döden-upplevelse som jag överlevde.”

ANNONS

Caroline Farberger blev ifjol den första tungviktaren i svenskt näringsliv att komma ut med sin könskorrigering och nu inleder hon årets sommarprat i P1 med att dela med sig av sin berättelse.

”Gick hem från jobbet som Carl i kostym ena dagen och kom tillbaka som Caroline i kjol den andra”, skriver Sommar i P1 på nätet.

Som vd för Ica Försäkring och dubbla examen som civilingenjör och civilekonom har hon haft en ”spikrak” karriär, skriver Breakit.

Men då var hon man – i dag är hon kvinna.

Och det har gett henne perspektiv och insikter som få andra fått uppleva. I sitt sommarprat beskriver hon det som ”en nära döden-upplevelse” som hon överlevde och spekulerar i hur hennes liv och karriär hade sett ut om hon alltid hade varit kvinna.

”Jag tror att det hade krävt större ansträngning och fler uppoffringar, jag hade säkert också mött mer härskarbeteende, misstro och ringaktning på ett sätt som jag inte behövt som man. Som kvinna har jag fått ett större perspektiv på privilegier”, säger hon.

Hon berättar att kvinnor i näringslivet å ena sidan direkt välkomnade henne till olika nätverk med öppna armar och att titel och status inte var lika viktigt, men å andra sidan att kvinnor ofta lägger band på sig själva för att passa in.

Som man i näringslivet, konstaterar hon, finns i sin tur både för- och nackdelar. Även om man i högre utsträckningen slipper härskartekniker och marginalisering tvingas man in i en machoroll med tydliga hierarkier, menar hon.

ANNONS
ANNONS

Caroline Farberger lever i dag med fru och barn.

”Barnen kallar mig fortfarande pappa.”

Lyssna på hela sommarpratet här.