Dagens PS

I rampljuset: Den kryptiska miljardären bakom miljon-bananen 

Justin Sun
Den bananätande miljardären (Foto: MelfarraTron/CC BY-SA 4.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ Wikimedia Commons)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 30 nov. 2024Publicerad: 30 nov. 2024

Han är ung, han är rik och han är lika delar visionär som provocerande. Trots sina unga år har Justin Sun klättrat till toppen av både kryptovärlden och konstscenen – med kontroverserna i ständigt släptåg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Suns senaste påhitt är det få som har missat. 

Bananen med silvertejp har fått otroligt mycket utrymme i spalterna – och Sun valde att köpa den till priset 6,24 miljoner dollar, nästan 69 miljoner kronor.

Läs mer: Käkade en banan för 67 miljoner – här är mer löjlig och dyr konst. Dagens PS

Bananen 

Den famösa bananen är en del av konstverket Comedian av Maurizio Cattelan – en italiensk konstnär som älskar att tänja på gränserna för vad vi kallar konst. 

För Justin Sun var köpet inte bara en hyllning till banans unika position i samtidskonsten utan också en skickligt orkestrerad pr-kupp.

“Jag är redo att donera min banan till Elon Musk och skicka den till månen”, skrev han på sociala medier.

Ett skämt? Kanske. Men mest av allt är det Suns sätt att påminna världen om vem han är: kryptovärldens egen showman.

För honom handlar köpet förvisso inte bara om humor utan också om att bygga varumärket kring sin egen person, skriver Moneyweek

ANNONS
Justin Sun miljardären bakom miljon-bananen
Maurizio Cattelans konstverk “Comedian”. (Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Från Qinghai till kryptotoppen

Suns resa började långt ifrån konstauktionerna i New York. Han föddes i kinesiska Xining och visade tidigt en akademisk briljans som tog honom till både Pekinguniversitetet och University of Pennsylvania. 

Det var under studietiden i USA som han upptäckte bitcoin – och resten är, som man brukar säga, historia.

Sun återvände till Kina 2013 och blev snabbt en av landets yngsta kryptomiljardärer. Hans erfarenhet från att arbeta med Ripple Labs – ett av de största företagen inom kryptobranschen – hjälpte honom att bygga det som senare skulle bli hans eget imperium: blockkedjeprojektet Tron. 

Trons fokus på decentralisering och snabbhet har gjort företaget till en av de största spelarna inom kryptovalutor, särskilt i sfären av så kallade “stablecoin”-betalningar.

Men Suns framgångar har inte kommit utan motstånd.

Kontroverser och kryptovalutor 

Sun är både älskad av fans och hatad av kritiker – och ofta i juridiskt blåsväder. 

ANNONS

Han har bland annat anklagats för att manipulera marknader och sprida falsk information – och på så sätt fått den amerikanska finansinspektionen, SEC, efter sig. 

Trots detta fortsätter Sun att expandera sitt inflytande – inte minst genom att investera i nya teknologier och företag.

Hans affärsverksamhet sträcker sig långt utanför kryptovalutor. Sun har bland annat blivit Grenadas ambassadör för World Trade Organization, vilket ger honom diplomatisk immunitet och en plattform för att främja en blockchain-baserad ekonomi i Karibien.

Och nu då? 

Med bara 34 år på nacken fortsätter Justin Sun att försöka tänja på gränserna. Hans senaste projekt inkluderar ett försök att köpa den schweiziska banken Credit Suisse för 1,5 miljarder dollar – en affär som han hoppas ska “integrera bankvärlden i Web 3.0”.

Ambitiöst? Absolut. Kontroversiellt? Det också.

Justin Sun kanske inte är för alla. Men oavsett om man älskar eller hatar honom går det inte att förneka att han är en mästare på att hålla sig i rampljuset. 

Han är en central figur i kryptovärlden och har en förmåga att väcka reaktioner – oavsett om det handlar om konstköp, kryptoaffärer eller diplomatiska titlar. 

Om det är briljans eller bara skicklig uppmärksamhetstörst kan diskuteras – men han vet hur man gör sig omtalad. Och ibland är det kanske precis det som är poängen. 

ANNONS

Läs också: Världens dyraste banan – din för nästan 16 miljoner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]