Toppchefen dumpade halva sitt innehav i börsbolaget. ”Man måste leva lite också”.

ANNONS

Ola Rollén, firad vd för mätteknikbolaget Hexagon, som släppte rapport på onsdagen, fick uppleva livets baksida när han anklagades för insiderbrott i Norge och satt inlåst i häkte med restriktioner.

Han fick inte titta på tv, lyssna på radio eller läsa dagstidningar.

Det var på hösten 2016 som han greps på Arlanda, misstänkt för insideraffärer  i det norska teknikbolaget Next Biometrics. Rollén bor i London och hade landat för att presentera bolagets kvartalsrapport i Stockholm.

När han frihetsberövades efter att norsk polis utfärdat en arresteringsorder satt han senare på fängelset i Oslo.

Han riskerade upp till sex års fängelse efter norska Økokrims utredning, men han frikändes sedan i rättegången – även i högre instans – och när börstoppen och miljardären i dag säger i en intervju med Dagens Industri (obs, inloggning krävs) att ”man måste leva lite”, apropå sin omfattande aktieförsäljning i Hexagon, så är det just den där svåra tiden i Norge, och de svarta rubrikerna, som han tänker på.

”Har man varit igenom det jag har varit igenom de senaste åren med mitt Norgeäventyr, så inser man att man måste leva lite också och göra andra saker i livet än att bara spara pengar”, deklarerar Ola Rollén i Dagens Industris torsdagsutgåva.

När Rollén friades på åtalspunkten olaglig insiderhandel, även i den högre domstolen i Norge alltså, sade han så här, lättad över beskedet (det var i slutet av juni förra året):

”Jag är än en gång lättad av domstolens beslut att bekräfta vad jag och mina advokater har sagt från allra första början, att jag inte gjorde något fel”.

ANNONS
ANNONS

Strax före jul halverade Ola Rollén sitt aktieinnehav i mätteknikbolaget Hexagon – han sålde ungeför 300.000 aktier – men inte för att bolaget enligt Di är övervärdet utan för att han alltså vill ha lite guldkant på tillvaron.

Dagens PS rapporterade i går om Hexagons rapport, som kom in högre än väntat.

”Tillväxten från nylanserade produkter så som BLK2GO och BLK247 förväntas gradvis tillta under kommande kvartal. Nedgången i Kina och avmattningen inom fordonssektorn fortsatte att hämma divisionen Manufacturing Intelligence vars organiska tillväxt uppgick till -8 procent”, kommenterade Rollén rapporten.