Dagens PS

HD-bossen ratade mål – hade miljoner i bolaget

Högsta domstolens ordförande Stefan Lindskog ägde själv aktier för miljoner i bolaget som stämdes. "Jag har inte en susning". (Foto: TT)
Högsta domstolens ordförande Stefan Lindskog ägde själv aktier för miljoner i bolaget som stämdes. "Jag har inte en susning". (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 08 dec. 2017Publicerad: 08 dec. 2017

Högsta domstolens ordförande Stefan Lindskog ägde själv aktier för miljoner i bolaget som stämdes. “Jag har inte en susning”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Expressen kan på fredagen avslöja att justitierådet och ordförande i Högsta domstolen, Stefan Lindskog, själv var den som i somras tog beslutet att ge avslag på en prövningsansökan mot bolaget Environiq som varit föremål för en utdragen skadeståndsprocess. Det anmärkningsvärda i historien är att Stefan Lindskog, som av tidningen beskrivs som en av Sveriges mäktigaste och mest förmögna jurister, själv var stor aktieägare i det anklagade bolaget.

Enligt Expressen gjorde Stefan Lindskog via ett av bolagen i sin koncern, Rosenborgs Securities AB, stora investeringar i Environiq mellan 2003 och 2006. Sedan dess har bolaget brottats med stora förluster och 2010 gick det i konkurs varpå aktieägarna förlorade hela sitt satsade kapital. Men strax innan kollapsen tog Environiq, med ordförande och huvudägare Bo Falkman, beslutet att sälja av flera dotterbolag till ett företag på Seychellerna. På så sätt tömdes Environiq på alla tillgångar före konkursen, menar tidningen.

Och det är just detta som ligger bakom den norska målsägaren och storägaren Tor Robertsens stämning. Denne ska enligt artikeln ha sålt ett bolag till Environiq men aldrig fått betalt. Bolaget togs tillbaka och Tor Robertsen stämde Bo Falkmans bolag som sedan dess startats upp i Storbritannien i ny regi och bytt namn till Maidenhead Investments ltd. Ett företag som HD-ordföranden Stefan Lindskog återigen köpt hundratusentals aktier i.

När Expressen konfronterar Stefan Lindskog om uppgifterna ser han ingen jävssituation i att det att det var han själv som avslog prövningsansökan som i somras hamnade på Högsta domstolens bord och som i förlängningen kunde påverka aktieägarna i nya Maidenhead. Enligt honom själv minns han inte det enskilda ärendet och påstår sig dessutom inte hört talas om bolaget Environiq över huvud taget.

”Jag har inte en susning. Jag vet inte hur min aktieportfölj ser ut i detaljer eftersom jag lämnat ut det till diskretionär förvaltning för att inte komma i några situationer där mitt kapitalinnehav ska kunna kasta en skugga över vad jag gör”, säger Lindskog till Expressen.

Enligt tidningen är det dock Stefan Lindskog särbos bror som sköter den diskretionära förvaltningen på firman Quesada. Bo Falkman påstår dessutom att Environiq skickat ut all information till Stefan Lindskog bolag Rosenborgs Securities adress i Värmland, som också är hans bostadsadress.

Men hur det än ligger till håller inte HD-ordförandens försvar, menar jävsspecialisten och professor emeritus i statsvetenskap, Folke Johansson.

”Att skylla på diskretionär förvaltning är mycket tveksamt. Enligt gängse jävsregler så är det en självklarhet att han skulle ha avsagt sig ärendet”, säger han till tidningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS