”Det är så mycket prat”, säger den bokaktuella mjukvarukapitalisten som blev klimataktivist i en intervju med bland annat DN.

ANNONS

Microsoftgrundaren Bill Gates, på Forbes 5-i-topplista över världens rikaste, har precis släppt boken ”Så undviker vi klimatkatastrofen”.

Det går om vi lägger manken till, menar techmiljardären, som är god för 123,5 miljarder dollar i skrivande stund, enligt Forbes rikemanslista i realtid.

”Vi måste prestera något gigantiskt som vi aldrig har gjort förr, mycket snabbare än vi någonsin har gjort något liknande. Men ge inte upp. Vi klarar det”, skriver Gates, något nerkortat, i boken, berättar Dagens Nyheter som tillsammans med några andra europeiska journalister fått en timmes intervjutid med superentreprenören via en länk över Atlanten.

Cement mycket av roten till det onda

Bill Gates tillstår att han inte alltid vurmat för klimatets väl och ve. Men i dag upptar det hela hans vakna tid och när han pratar med pressen om sin bok ligger en stor del av tyngdvikten på cement.

Orsaken är enligt Bill Gates, skriver DN, att cementproduktionen har en extremt negativ effekt på utsläppen av växthusgaser. Utsläppen från personbilar är marginell i en jämförelse.

ANNONS
ANNONS

”Förhållandet är ett till ett: tillverkar man 1 ton cement får man 1 ton koldioxid”, säger Gates bland annat.

I boken slår han fast att klimatfrågan uteslutande är i händerna på politikerna.

Inte seriös i sitt prat

”Det är väldigt lätt för politiker i dag att lova att utsläppen ska vara noll år 2050. En person som säger så, måste få frågan: Kan du storleken på din forsknings- och utvecklingsbudget? Vad gör du åt stål? Vad gör du åt cement?” undrar Bill Gates och tillägger, enligt DN:

”Den politiker som pratar om att sänka utsläppen på något sätt som verkar enkelt, är faktiskt inte seriös. Det är en person som bara håller på med pr. Vi måste skapa en politisk kultur som enbart premierar klimatåtgärder som är riktigt svåra, eller väldigt osäkra.”

Den tunge techmogulen, som nu brinner för klimatfrågan, anser att ”världen ännu inte är seriös i klimatarbetet”.

Han frågar sig varför han i så fall är ”den störste finansiären av startup-bolag på området?”.

ANNONS
ANNONS

Efterlyser en plan och pengar

Bill Gates, som obestridligt är en auktoritet i sammanhanget (även om han har flera skeptiker), och som borde få makthavarna att lyssna, tycker att det är ”så mycket prat” om klimatansträngningarna.

Mer snack än verkstad alltså och hans uppmaning är orubblig:

”Nu måste vi ta fram en plan och stoppa in pengar i den planen.”

Läs även: Gates: Lättare lösa covid-19 än klimatfrågan [DagensPS.se] »