Avanzas före detta sparekonom Claes Hemberg talar ut i Dagens PS om vad han gör i dag, om politik och om partiernas praktmiss inför morgondagens val.

ANNONS

Hemberg har profilerat sig som småspararnas favorit. Han anlitades flitigt som expertkommentator i affärsmedierna under sin tid som sparekonom på Avanza, som han gjorde exit från i februari i år efter exakt 20 år och en dag.

Samtidigt dumpade han hela sitt aktieinnehav i nätmäklaren och drog in snabba cash.

Han blev 20,7 miljoner kronor rikare, pengar som han i hög grad omsätter i nya investeringar. Han har exempelvis köpt på sig aktier i nischbanken Avanza igen, som han anser är ”häftigt värderad”. Dessutom har han i likhet med den tidigare moderata finansministern Anders Borg och aktivistfonden Cevians grundare, finansmannen Christer Gardell, investerat i robotrådgivaren Lysa, där även H&M:s vd Karl-Johan Persson visat sig vara en av storägarna.

Jag är en ivrig påhejare av småföretag.

”Jag har följt deras utveckling och gillar trenden. Jag blev uppringd av Lysas vd (Patrik Adamson, reds.anm). Det är kul, jag tycker det är bra när bolag efterfrågar kompetens och söker personer med kunskap. Om man bara är på jakt efter pengar är jag ointresserad.”

Claes Hemberg (t.v i bild), med sina klassiska hängslen, slutade på Avanza efter exakt 20 år och en dag. I dag föreläser han, skriver på en ny bok, gör en del investeringar - bland annat i robotrådgivaren Lysa - i väntan på ett nytt, lockande jobb. (Foto: TT)
Claes Hemberg (t.v i bild), med sina klassiska hängslen, slutade på Avanza efter exakt 20 år och en dag. I dag föreläser han, skriver på en ny bok, gör en del investeringar – bland annat i robotrådgivaren Lysa – i väntan på ett nytt, lockande jobb. (Foto: TT)

”En fördel med Lysa är att de kan hålla låga avgifter med sin digitala fondrådgivning, eftersom de bara har tolv anställda. Antalet anställda är ett mått på tåligheten i affärsmodellen och det här gör att Lysa kan konkurrera med bankerna”, säger Hemberg.

Det är tydligt att Claes Hemberg, som fyllde 50 år i maj och är en ”otålig oxe” i stjärntecknet, inte ligger på sofflocket.

Det har han inte tid med, säger han.

Röstar på Centern

Och någon soffliggare är han inte i morgondagens val heller. Claes Hemberg avslöjar utan omsvep var han har sin politiska hemvist.

”Jag är centerpartist och en ivrig påhejare av småföretag, och jag är väldigt negativ till det SD håller på med. Partiet saknar en medmänsklig attityd, det är bara lyssna på Jimmies vokabulär, det vänder sig i magen på mig varje gång han ger uttryck för sin människosyn, den är brutal.”

ANNONS
ANNONS

Att Sverigedemokraterna ökar i popularitet menar Claes Hemberg beror på att folk inte orkar sätta sig in i politiken i detalj utan i stället väljer enkla, svartvita svar.

Det har de etablerade partierna missat, som vecklar in sig i komplexa frågor, samtidigt som taktiken att försöka stänga ute och marginalisera Jimmie Åkessons parti har fått motsatt effekt, konstaterar han.

Morgondagens val väntas bli en rysare, som även kan sätta djupa avtryck i aktiemarknaden. Men enligt Claes Hemberg har vanliga svenska aktiesparare inget att oroa sig för.

”Nej, inte mycket, det är utländska pengar som dominerar på Stockholmsbörsen”, säger han.

Borde skapa arbete i stället för att uppträda som kvartalspolitiker.

Claes Hemberg anser att den största tabben som svenska politiker gjort är att inte prata om småbolagen, det har makthavarna försummat under valrörelsen, hävdar han och utvecklar resonemanget på sin egen hemsida.

Uppträder som kvartalspolitiker

”Och ändå är det där som slaget står, det handlar om jobben. Att politikerna undvikit att prata om det är underligt. Beslutsfattarna borde fokusera mer på att skapa arbete i stället för att uppträda som kvartalspolitiker”, säger han.

Åter till valet och börsen och vad som stundar. Vid turbulens är Claes Hembergs grundtips att inte ha pengar på börsen som du behöver nu. Om du ändå vill vara exponerad mot aktiemarknaden är tipset att ”hitta aktier som tål en smäll”, understryker han och lyfter fram läkemedelsaktier i det sammanhanget.

Novo Nordisk, Astra Zeneca och den mer spekulativa aktien Sobi är tre raka aktietips från den luttrade sparekonomen och fondproffset, som inte ångrar att han lämnade Avanza, ett beslut som inte berodde på någon överhängande livskris, försäkrar han.

”Nej, jag kände mig väldigt färdig där, det behövs en ny generation som tar över.”

Johanna Kull, hans efterträdare, har gjort ett fantastiskt jobb, framhåller han.

ANNONS
ANNONS

”Absolut, hon har gjort grejen till sin, och hon är väldigt uppskattad. Bra jobbat!”

Själv är Claes Hemberg för tillfället en sökare, han vill ha en ny utmaning i livet, ett spännande uppdrag. Under tiden föreläser han en del och skriver på sin femte bok, ”som inte ska handla om ekonomi.”

Vad blir det då, en roman eller deckare?
”Nej (skratt), det blir mer faktabetonat”, berättar Claes Hemberg kort och hemlighetsfullt.

”Det är väldigt lätt att fylla kalendern”, säger han sedan.

”Jag har lite olika trådar ute, jag träffar lite ordföranden och vd:ar. Jag vill upptäcka nya saker, göra något annorlunda. Men vad vet jag inte än, det håller jag på att ta reda på”, förklarar Hemberg, som jobbade ett tag som landsortsjournalist och även gjorde en vända på Aftonbladet innan han hamnade på Avanza Bank.

Jobbade som journalist

Hans yrkesval kunde också ha blivit psykolog, lärare eller till och med socialarbetare, berättar han.

Sina starkaste minnen från den två decennier långa tiden på Avanza har han från finanskrisen 2008/2009, den skakiga emissionen i Swedbank under krisåren, ”som kunde gått åt pepparn” samt HQ-bank-kraschen 2010, där han anser att de ansvariga i toppen kom alldeles för lätt undan ”med pengar i behåll”.

Claes Hemberg har liknat kryptovalutor med "dynamitgubbar" och menar att folk inte har en aning om vad de handlar med. (Foto: TT)
Claes Hemberg har liknat kryptovalutor med ”dynamitgubbar” och menar att folk inte har en aning om vad de handlar med. (Foto: TT)

Ibland ”springer han ihop” med den frispråkige finansmannen Mats Qviberg, då utpekad som huvudperson i HQ-bankhaveriet, fast han och Qviberg är inte närmare bekanta, säger han.

Ett annat fall i finansvärlden, som Hemberg anser är minst lika graverande som HQ Bank-skandalen, är alla stormiga turer kring biometribolaget Fingerprint Cards med en grovt insideråtalad storägare och tidigare vd och de fyra vinstvarningar som bolaget har i bagaget.

Man kan ju tjäna pengar på knark också, och jag är inte för knark.

Claes Hemberg är annars känd för sitt rabiata motstånd till kryptovalutor – inte blockchain, tekniken alltså, den har inget emot.

ANNONS
ANNONS

I en rubrik på Nyheter24 stod att läsa: ”Bitcoins framfart visar att det är dags för Claes Hemberg att gå i pension”.

Knark också lukrativt

Claes Hemberg hävdar å sin sida att kryptovalutor inte förtjänar sitt gudomliga rykte, han har inte sett något som imponerar på honom på den marknaden.

”Att skapa valutor som inte finns, och det inte finns någon garanti eller något syfte och när dessa ’valutor’ sedan åker runt i systemet är oroande, särskilt för den som satsar sina pengar på det.”

Men många har ju gjort klipp och snabbt blivit rika?
”Jo, men man kan ju tjäna pengar på knark också, och jag är inte för knark”, säger Claes Hemberg, som har en föreläsning om bitcoin inbokat om knappt två veckor.

Claes Hemberg har precis gjort en löprunda när Dagens PS intervjuar honom, han pratar mest hela tiden – det går fort – och vi kommer även in på det kontantlösa samhället, där Sverige har en långt framskjuten position – på gott och ont. I befolkningsmässigt större länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien är fortfarande cash (kontanter) king.

Men Claes Hemberg gillar utvecklingen med ett kontantfritt samhälle, och det gör även Skatteverket, säger han, som därmed kan utöva en bättre kontroll över penningflödet.

Claes Hemberg är själv en glad skattebetalare, tillägger han för övrigt.

”Ja, jag gillar skatter”, deklarerar den smarta sparekonomen, som inte hängt av sig sina karaktäristiska hängslen bara för att han slutat på Avanza.

”Nej, de är mina privata hängslen, de har inget med jobbet att göra, hängslena var min farfars mode som jag fick rätta mig efter.”

Namn: Claes Hemberg
Ålder: 50 år
Familj: ”Käresta och två döttrar.”
Bor: Bostadsrätt i Vasastan, Stockholm.
Hobbys: Löpning, vandringsresor och matlagning.
Aktuell: Föreläser och skriver ännu en bok i väntan på det nya och utmanande drömjobbet.