När Annika Falkengren meddelade i januari att hon kliver ned från vd-posten i SEB efter sammanlagt 30 år på storbanken kom det som en överraskning för både journalister och den egna arbetsgivaren, som DagensPS.se tidigare rapporterat.

ANNONS

Nu, inför flytten till Schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier, ger hon en sista intervju som Wallenbergssfärens storbanks högste chef. För Dagens Industri berättar hon om varför hon bestämde sig för att lämna SEB efter elva år på vd-stolen.

”I 99 fall av 100 är det inte intressant. Men när det här dök upp, var det något helt annat”, säger hon och berättar hon i sin nya operativa roll också blir partner ”på riktigt”.

Annika Falkengren fortsätter berätta om det känslosamma beslutet hon tog tillsammans med maken Ulf, om den tuffa tiden kring avgasskandalen i Volkswagen – i vilket hon sitter som styrelseledamot – samt att hon kommer att sakna Wallenbergfamiljen när hon nu också lämnar sfärens ägarbolag FAM:s styrelse. Men även om Schweiz står för dörren blir det inte det sista vi ser av henne i svenskt näringsliv, påpekar hon.

”Någon gång kommer jag tillbaka till Sverige. Om jag har hälsan och är pigg kan jag tänka mig styrelseuppdrag längre fram”, säger hon men understryker att det förmodligen i så fall blir framåt pensionsåren.

ANNONS
ANNONS

Annika Falkengren efterträds av Johan Torgeby den 29 mars.