På tisdagen höll Barack Obama ett tårfyllt sista tal som USA:s president, som DagensPS.se givetvis uppmärksammar.

ANNONS

Men New York Post har inte valt att toppa sin förstasida med det. I stället basunerar tabloiden ut att demokraten Barack Obama, som är världens mäktigaste man åtminstone några dagar till, innan han gör definitivt sorti för att lämna över makten i Vita huset till republikanen Donald Trump, kan gå miste om sitt medlemskap i exklusiva golfklubben Woodmont Country Club i Maryland när han den 20 januari pensioneras från presidentämbetet.

Bara den absoluta gräddan av inflytelserika personer är medlemmar i klubben och nu höjs röster från eliten om att Barack Obamas utlovade kostnadsfria medlemskap bör dras in.

Startavgiften till golfklubben går lös på skyhöga 80.000 dollar, cirka 721.500 kronor, men Obama har alltså fått medlemskapet gratis.

Dock anser kritiska röster, som mestadels utgörs av judiska medlemmar, att Obama – som erbjuds ett toppjobb av Spotify – alltså bör uteslutas som en följd av hans – enligt deras uppfattning – antiisraeliska politik.

Enligt NY Posts källor har Obama gjort Israels premiärminister Benjamin Netanyahu rasande sedan USA underlåtit att lägga in sitt veto mot FN:s resolution som ogiltigförklarar bosättningar på Västbanken. Agerandet från USA, som är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, är historiskt och efter ett tal i frågan av den amerikanske utrikesminister John Kerry eskalerade missnöjet bland judar i golfklubben, som anser att USA uppträtt fientligt mot Israel och därför motsätter sig att Barack Obama blir medlem.

ANNONS
ANNONS

Woodmont Country Club i Maryland uppges ligga inte långt från Obamas nya hem i Washington DC.

”Det är en mycket exklusiv, högklassig klubb”, säger en källa till New York Post.

Förutom startavgiften på motsvarande 721.500 kronor måste medlemmarna betala årliga avgifter på 9.673 dollar, cirka 87.230 kronor, framgår det.

Mot bakgrund av USA:s FN-utspel kring Israel riskerar klubben, enligt en av tidningens källor, hot om stämningar och efterföljande tvister om man ger Barack Obama ett gratis medlemskap.

Enligt källan är det inte bara judar utan också andra, flera högt uppsatta demokrater i golfklubben som protesterar mot att Barack Obama släpps in klubben med frikort.

”Kan ni föreställa er hur arg jag skulle bli om jag betalar 80.000 dollar för att titta på den här killen som gjort mer skada än nytta för Israel än någon annan president i USA:s historia?”, säger en tjänsteman i Washington, som är jude och medlem i golfklubben.

ANNONS
ANNONS

Vita huset har valt att inte kommentera uppgifterna.

MISSA INTE: Obamas mångmiljonvilla – så ska han bo härnäst [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Obama-politik gynnar svensk startup [Dagens PS] >