Ericsson-vd:n märkbart frustrerad och flaggar för hårdare tag mot ”brott mot uppförandekoden”.

ANNONS

I ett veckobrev till Ericssons anställda, som citeras av SvD Näringsliv på tisdagen, tar vd Börje Ekholm upp några av de senaste tidens största händelserna kring det krisande bolaget; förra veckans hyfsat starka börsutveckling, måndagens nyhet att Investor åter är största ägare samt att Ronnie Leten nomineras till ny ordförande.

Men i meddelandet till personalen kan tidningen också skönja en ”viss stress” hos den hårt pressade vd:n som den senaste tiden behövt tackla både rapportbesvikelser och uppgifter om massuppsägningar. Slakten av telekomjättens aktie – som i affärspress beskrivits som ”ett blodbad” enligt SvD – får Ekholm att understryka det akuta i att vända från röda till gröna siffror.

”Ju fortare vi kan genomföra kostnadseffektiviseringarna ju fortare kan vi återvända till lönsamhet och desto kortare period av osäkerhet blir det.”

En annan huvudvärk för vd:n – eller en ”öm tå”, som Svenskan beskriver det – är den senaste tidens kritik mot Ericssons erbjudande till kunderna.

”Jag blir väldigt irriterad när jag hör att uppfattningen att vi är mycket sämre på genomförande än våra konkurrenter. Låt oss inte slösa tid på att prata om det, låt oss istället bevisa att dom har fel.”

ANNONS
ANNONS

Börje Ekholm avslutar veckobrevet med att adressera korruptionsanklagelserna mot flera höga Ericssonchefer. Ericsson-vd:n flaggar för hårdare tag mot ”brott mot uppförandekoden” bland samtliga anställda och utlovar löpande uppföljning kring bolagets affärsetik, skriver tidningen.