Han har inte den mest välfyllda troféhyllan, men tennisspelaren Ion Tiriac har vägt upp detta på andra håll. Hans affärsprojekt, som bland annat gjordes efter kommunismens fall, har lett till en förmögenhet på över 10 miljarder kronor.

ANNONS

Om sportprestationer avgjorde en idrottares totala förmögenhet skulle han inte vara i närheten av toppen. Med en ynka Grand Slam-vinst i dubbel överskuggas tydligt han av sin landsman Ilie Năstase, som var aktiv under samma tidsperiod. Ion Tiriac har dock kompenserat detta med råge utanför banan med sina storslagna investeringar och affärsprojekt.

Detta skriver sajten Luxatic. Efter kommunismens fall i hans hemland Rumänien startade han vad som då var landets största privata bank; ett projekt som inledde en affärskarriär som gjort att han idag har dubbelt så stor förmögenhet som basketspelaren Michael Jordan.

Spelade ishockey-VM för Rumänien

Som ung var han en lovande hockeyspelare och 1964, när han var 24 år, deltog han i världsmästerskapen i hockey för Rumäniens landslag. Strax efter detta blev dock tennis hans huvudfokus under sjuttiotalet kammade han bland annat hem en silvermedalj i Australian Open (1977) och en bronsmedalj i US Open (1973).

Det var dock i dubbel han såg de största framgångarna, tillsammans med tidigare nämnda Ilie Năstase. De båda vann French Open 1970 och kom tvåa i Australian Open 1977.

När kommunismeran i Rumänien tog slut 1990 gjorde Tiriac flera stora investeringar på den nya ekonomiska marknaden. Han startade landets första privata bank Tiriac, samt projekt som retailföretag, försäkringsbolag, biluthyrningsfirmor och flygbolag. Tiriac har dessutom en stor bilsamling, vilken inkluderar en Rolls Royce som är värd runt 15 miljoner kronor. Just denna bil har under en tid varit huvudattraktionen på Munchens BMW-museum. Förra året uppskattade Forbes hans förmögenhet till runt 10 miljarder kronor.

Först skilsmässa – sedan pappa

På 1960-talet gifte sig Tiriac med handbollsspelaren Erika Braedt, men äktenskapet slutade med skilsmässa. Han fick under årtiondena som följde barn med modellen Mikette von Issenberg och med egyptiska journalisten Sophie Ayad.

Ytterligare en betydande inkomstkälla för Tiriac var hans roll som tränare åt tennisspelaren Boris Becker. Tiriac åtog sig tränarrollen i början av  tyskens karriär och har setts som en viktig del i Beckers framgångar både på och vid sidan av planen. Tiriac ses som hjärnan bakom Beckers image, vilken ökade tyskens stjärnstatus.

ANNONS
ANNONS

En av anledningarna till Ion Tiriacs finansiella framgångar kan vara hans filosofi kring kontroll och översikt över sina pengar.

”Det spelar ingen roll hur mycket pengar en affärsman har, det viktigaste är hans tillgång till pengarna”, har han bland annat sagt.