Hans livs största miss orsakade raseri bland bankirer och bankkunder. 

ANNONS

Affärsvärlden berättar i en stor intervju med den tidigare M-finansministern om anekdoten, som finns med i bokaktuelle Anders Borgs självbiografi ”Finansministern”.

Det var, skriver Borg i boken, hans största tabbe på finansmarknaderna.

Han var ung, bara 30 år, på de här tiden och jobbade som ränte- och valutaanalytiker på obligationsmäklarfirman Alfred Berg Transferator. Där och då, efter generalmissen, var hans goda rykte som bortblåst. Och i London, dit Borg reste för att pudla, var upprördheten stor bland banktoppar och kunder.

”Hur kunde det ha gått så fel? Han hade gjort allt som vanligt: samlat in kopiösa mängder med information, byggt excel-modeller, räknat, ändrat antaganden, räknat om. Inflationen låg nära 2 procent och Riksbanken hade signalerat fler räntehöjningar. Marknaden trodde att räntan skulle landa runt 5 procent, men Anders Borgs modeller visade någonting annat. Arbetsmarknaden var inte tillräckligt flexibel för att en sådan modest höjning skulle räcka; jämviktsarbetslösheten var högre än vad Riksbanken hade trott. Räntan kunde nå hela 8 procent, menade Borg. Rekommendationen blev således att sälja korta svenska räntor”, berättar AFV och refererar till händelsen.

Många inflationsprognoser har Anders Borg hunnit med sedan sedan dess, det här var i slutet av 1990-talet, och som före detta finansminister med lång erfarenhet av penningpolitiskt arbete slår han fast att det var fel av Riksbanken att i december höja reporäntan till noll.

ANNONS
ANNONS

”Världsekonomin bromsar in och inflationen är på väg nedåt i nästan alla länder. Det betyder att aktiviteten i svensk ekonomi kommer avta och att inflationen bromsar in ännu mer. När efterfrågan försvagas finns en risk att arbetslösheten biter sig fast på en onödigt hög nivå”, säger Borg.

Läs AFV-artikeln.