Dagens PS

Bytte näringslivet mot belysande av förintelsen

Bernt Hermele har drivit podcasten Överlevarna sedan 2017 (Foto: Ordfront förlag)
Bernt Hermele har drivit podcasten Överlevarna sedan 2017 (Foto: Ordfront förlag)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 18 apr. 2020Publicerad: 18 apr. 2020

Bernt Hermele är en veteran inom näringslivsjournalistiken som bytte fokus till svenska judars historia och förintelsen. Hans podcast planeras få en stående roll i det kommande förintelsemuseet. Dagens PS har kontaktat honom för att få veta mer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 90-talet och första decenniet på 2000-talet var han en inflytelserik aktör inom ekonomijournalistiken. Som redaktör för Dagens Industri, nyhetschef på Resumé och chefredaktör på Veckans Affärer verkade han ha cementerat sin position inom mediefältet.

Under det tidiga 10-talet tog han sitt karriärliv i en personlig och samhällsfokuserad riktning då han behandlade sitt eget judiska arv, svensk judendom och Israel-Palestina-frågan. Han gjorde bland annat tv-dokumentären Min mamma mördades av en självmordsbombare (som handlar om hur hans mor dog i en självmordsattack i Israel), skrev böcker om svenska judars historia och ligger bakom den framgångsrika podcasten Överlevarna, som bygger på intervjuer med överlevare av förintelsen.

Denna podcast, som han driver med fotografen Cato Lein, ska få en egen plats i det förintelsemuseum som ska börja byggas i Stockholm 2022.

Dagens PS har intervjuat Bernt Hermele för att få hans syn på sitt karriärbyte och det nya projektet.

Under många år var du en högprofilerad näringslivsjournalist, som satte skräck i många av Sveriges företagsledare. Men de senaste åren har du ägnat dig åt att göra poddar och skriva om förintelsen. Vad fick dig att göra den ändringen i ditt yrkesliv?
“Jag började ta lithionit (antipsykotiskt medel med prolongerad effekt, reds. anm.) för tre år sen.”

Ditt arbete har uppmärksammats vid flera tillfällen nu i dagarna genom att ni får en tydlig plats i ”Sveriges museum om förintelsen”. Berätta på vilket sätt?
“Utredningen föreslår att podden får ett permanent hem i det nya museet.”

Att förintelsen är viktig inser många äldre som har en tydligare koppling till andra världskrigets fasor. Hur är intresset bland de yngre?
“Lika stort eller litet som hos oss gamlingar.”

Man hoppas att nuvarande och kommande generationer ska lära av historien. Vad känner du när du ser samhällsutvecklingen?
“Att vi demokrater kommer att segra.”

ANNONS

Du har ju gjort betydligt mer än att sprida kunskap om förintelsen. Du har också gjort ett antal uppmärksammade böcker och filmer. Vad blir ditt nästa projekt?

“Podcasten Nakban – palestinska röster från 1948. Jag samarbetar åter med fotograf Cato Lein och hittills har jag gjort 40 intervjuer i Sverige, Libanon och Jordanien. En arabisk version planeras för den arabisktalande världen.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS