Dagens PS

Expert: "Då ska han ha polisen efter sig"

Leif Johanssons (vänster) tid som ordförande kan vara räknad
Leif Johanssons (vänster) tid som ordförande kan vara räknad
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 02 juni 2017Publicerad: 02 juni 2017

Som DagensPS.se skrev om häromdagen stod Ericssons egen ordförande Leif Johansson för en sällsynt vältajmad affär när han nyligen tankade aktier för 2 miljoner kronor i telekomjätten kort före aktivistfonden Cevians och Christer Gardells intåg som storägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu kräver flera experter att Leif Johanssons aktieaffärer granskas, skriver SvD Näringsliv. Tidningens uppgifter om att Ericsson haft kontakt med Cevian redan i mars i år – vilket tyder på att Johanssons suttit på information om stundade storaffär – borde fått ordföranden att avstå aktieköpen, anser bland andra Aktiespararnas vd Joacim Olsson och det kan därför inte uteslutas att han gjort sig skyldig till en brottslig handling, säger han.

Joacim Olsson får medhåll från Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

”Om ordförande smitit före är det skandal. Då ska han ha rejält med skäll och polisen efter sig. Blir han fälld så har han mycket svårt att sitta kvar”, säger han till Svenska Dagbladet.

Faktum är att Leif Johanssons tid som Ericssonordförande kan vara räknad oavsett var en eventuell granskning av aktieaffärerna landar. Enligt Dagens Industri har toppen ifrågasatts länge och i takt med aktivitsfondens växande inflytande blir det allt svårare för största ägaren Investor att driva igenom Johanssons fortsatta position.

I samband med mångmiljardaffären tar Christer Gardell plats i valberedningen.

”Att Cevian Capital gärna ser ett ordförandebyte i Ericsson är en självklarhet”, säger en anonym källa med insyn, till Dagens Industri.

MISSA INTE: Johanssons ”anmärkningsvärt vältajmade” aktieaffär  >

LÄS ÄVEN: Jackpot för Ericssons boss  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS