Upprorsstämningen i natursköna Saltsjö-Duvnäs i Nacka kommun utanför Stockholm har sin grund i att Afghanistan köpt en lyxvilla i området för 42 miljoner kronor – enligt Dagens Nyheter – och planerar att förvandla byggnaden till ambassad.

ANNONS

Dina Pengar i Expressen berättar att den aktuella villan har bästa adressen i Saltsjö-Duvnäs med förtjusande utsikt över Duvnäsviken.

Huset som Afghanistan – ett av världens fattigaste länder – vill göra om till ambassad har tidigare ägts av före detta Volvochefen Sören Gyll, det är oklart hur Afghanistan haft råd att köpa det, skriver Dina Pengar och förklarar att landet mottog 878 miljoner kronor i bistånd från Sverige 2016.

Vreden är nu stor i den annars så lugna villaidyllen. Enligt artikeln har grannar till fastigheten kopplat in jurister, tagit smygbilder och anmält ärendet till kommunen. En jurist säger till Dina Pengar att Afghanistan riskerar att åka på ett vite på en halv miljon kronor om ambassadplanerna går vidare utan bygglov.

Grannar hänvisar till en gammal detaljplan, som enligt artikeln endast tillåter bostadshus i området.

En av dem som leder upproret mot ambassaden är Olof Faxander, tidigare vd för börsnoterade ståljättarna SSAB och Sandvik. Faxander har tagit in en jurist för att stoppa Afghanistan från att göra om villan till ambassad, framgår det.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Köper svensk rekordvilla – får inte flytta in [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Riskkapitalister värvar sparkad vd [DagensPS.se] >