Det visar en stor enkät.

ANNONS

SvD står bakom undersökningen, som visar att över 70 procent av ekonomerna på Sveriges största banker tycker det var fel att låta Stefan Ingves sitta kvar som riksbankschef.

64-årige Stefan Ingves har fått förlängt mandat till 2022, vilket innebär att han då varit riksbankschef i 17 år, förutsatt att han stannar på posten fram till dess.

Samtidigt visar alltså Svenska Dagbladets enkät, som omfattar drygt 130 analytiker, handlare och säljare på obligations- och valutamarknaden att en klar majoritet helst sett att någon annan fått ämbetet.

”Om man har varit länge på en plats och gjort samma saker så mår organisationen bra av att det kommer in nya människor med nya tankar”, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och en av motståndarna till att Ingves är kvar, till Svenska Dagbladet.

Hon sågar Stefan Ingves räntepolitik med minusränta, som hon menar ökar risken för en bostadskrasch då det gör det billigt att låna pengar.

Carl Hammer, chefsstrateg på SEB, säger även han till tidningen att politikerna borde bytt ut Ingves.

”Riksbanken skulle behöva någon som tittar upp ur excel-arken. Det är helt okej att ha en massa doktorer som sitter och tittar på sina excel-ark, men inte chefen”, säger Carl Hammer i artikeln.

Pär Magnusson, räntestrateg på Swedbank, tycker däremot att Ingves gjort ett bra jobb och att han bara följt den uppsatta linjen; han tror att inflationen skulle varit ännu längre från målet om inte Stefan Ingves agerat på det sätt han gjort som riksbankschef.

Över hälften, 52 procent av deltagarna i SvD:s enkät, anser att det borde finnas en övre gräns för hur länge en riksbankschef kan ha sitt mandat.

ANNONS
ANNONS

Louise Andrén Meiton, kolumnist i SvD, skriver så här i tidningen, apropå det stukade förtroendet bland bankekonomer för Stefan Ingves:

”Om aktörerna på finansmarknaden inte litar på Stefan Ingves förmåga att fatta rätt beslut finns en risk att blodkärlen täpps igen. Det vore illa, för alla.”

Hon konstaterar också att en ”majoritet av aktörerna i SvD:s enkät hade hellre sett att Karolina Ekholm fått ta över spakarna”.