Den tidigare M-finansministern säger att ”man får utgå ifrån att det kommer en finansiell kris”.

ANNONS

Han var finansminister då, 2008, när Lehman Brother kraschade, det var ”en väldigt intensiv period”, konstaterar Anders Borg i en Di-intervju där han alltså också spår att en ny finanskrasch lurar bakom hörnet.

”Jag tror att vi har ett eller två starka år framför oss, men man får utgå ifrån att det kommer en finansiell kris, kanske under nästa mandatperiod. Nu är vi i ett väldigt annorlunda läge än under Lehman-krisen. Vi har högt uppdrivna fastighetspriser, höga skulder, en stor byggsektor och ett stort banksystem. Jag tror att nästa kris blir annorlunda. Mer långvarig och svårare att ta sig igenom”, säger Anders Borg i artikeln.

Enligt Anders Borg kunde den dåvarande alliansregeringen rida ut stormen, men det blir svårare i dag under rådande, parlamentariska läge, menar han.

Han får stöd för det resonemanget av Mats Odell, som var var kommun- och finansmarknadsminister för KD under den här perioden.

”Vi hade ganska snabbt klart för oss hur vi skulle drabbas och vi satte igång en febril verksamhet på departementet. Redan den sjätte oktober hade vi en presskonferens om den utvidgade insättargarantin. Den 14 oktober hade vi stabilitetsplanen klar. Det var en tid när vi jobbade dygnet runt med att få allt på plats”, säger Mats Odell bland annat till Di.

Läs även: Johan Schück: Fler kriser efter Lehmankraschen [Dagens Nyheter] >

ANNONS
ANNONS